Vojaški oklepniki v Bruslju še teden dni

Prvi delovni dan po razglasu največje teroristične grožnje so zaznamovali nadrealistični prizori in omrtvičeno življenje.

Objavljeno
23. november 2015 21.13
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj − Pri eni od glavnih bruseljskih znamenitosti, skulpturi Manekena Pisa, so se nasmejani turisti fotografirali ob navzočnosti do zob oboroženih in zamaskiranih belgijskih vojakov.

Podobni nadrealistični prizori so bili v drugih delih mestnega središča. Na osrednjem mestnem trgu Grand Place so delavci še postavljali tradicionalni betlehemski hlev z Marijo, Jožefom in Jezuščkom v jaslih. Mimo so strumno korakali vojaki, lučaj stran je stal temno zelen vojaški oklepnik. Restavracija za turiste v bližnji stranski uličici z razstavljenimi ostrigami, klapavicami in drugimi školjkami je samevala. »Turisti sedejo, naročijo, preberejo novice na pametnem telefonu in nato kar oddrvijo,« je bentil natakar. V zadnjih dneh je priliv v njihovo blagajno usahnil.

Prvi delovni dan po razglasitvi najvišje stopnje nevarnosti terorističnega napada v noči na soboto je bil Bruselj kot v obsednem stanju. Podzemna železnica ni delovala. Železniške postaje in ulice v centru so bile prazne. Rednih jutranjih gneč na mestnih vpadnicah ni bilo. Zaposleni v bruseljskih podjetjih, javnih ustanovah in institucijah EU so lahko delali od doma »na daljavo«. Velika nakupovalna središča so bila zaprta, tudi manjše trgovine v centru so raje spustile rolete. Šole so bile zaprte. Starši so ves dan nestrpno čakali informacije o prihodnjih varnostnih ukrepih.

V bruseljski evropski četrti je bila razlika z normalnimi razmerami manjša. Mir so bolj kot policisti in vojaki, ki so pred institucijami razmeščeni že od začetka leta, motili gradbeni stroji. Območje okoli Schumanovega krožišča je namreč že dlje časa veliko kaotično gradbišče. Institucije EU so ocenile, da ni nobenih konkretnih groženj proti njim. Tudi zasedanje ministrov EU za šolstvo in finančnih ministrov držav z evrom je potekalo skoraj nemoteno. Njihov vodja Jeroen Dijsselbloem je namignil, da bi izredni stroški držav za varnost lahko bili izvzeti iz proračunskih pravil.

Belgijski premier Charles Michel je sinoči po večurni razpravi sveta za nacionalno varnost sporočil, da bo najvišja stopnja ogroženosti ostala veljavna do prihodnjega ponedeljka, ko bodo spet analizirali položaj. Da bi zagotovili čim bolj normalno delovanje milijonskega mesta, naj bi podzemna železnica ob strožjih varnostnih ukrepih in postopnem odpiranju začela voziti v sredo. Tudi šole naj bi tega dne odprle vrata, ob dodatnem varovanju. Še naprej svetujejo prebivalcem, naj se izogibajo krajem, kjer se zbira veliko ljudi.

Iskanje »državnega sovražnika številka 1«, 26-letnega Salaha Abdeslama iz bruseljskega Molenbeeka, ki da je bil vpleten v pariške napade, se je nadaljevalo. Širile so se sicer neuradne informacije, da so ga policisti že locirali v avtomobilu pri Liègu in da je zbežal proti Nemčiji, a izkazale so se kot napačne. Od šestnajst aretiranih med veliko operacijo v noči na ponedeljek v več delih Bruslja so le enega obtožili vpletenosti v teroristične napade v Parizu. Drugih petnajst je lahko šlo na svobodo. Izpustili so tudi dva od petih, aretiranih v ponedeljek zjutraj.

Napeti položaj številni Bruseljčani spremljajo s kar veliko skrbi. Raje se, denimo, odpravljajo v manjše, bolj oddaljene trgovine. Kljub temu si mnogi radi v katerem od odprtih barov privoščijo pivo. Tudi humorja ne manjka. Ko je policija ponoči zaprosila medije in druge, naj na socialnih omrežjih ne objavljajo podrobnosti o akciji, se je na hashtagu #BrusselsLockdown, kjer se na twitterju spremlja dogajanje, pojavilo na tisoče slik mačk. Opoldne se je zvezna policija uradno zahvalila vsem pomočnikom iz mačjih vrst s sliko − posode z briketi in pripisom Postrezite si!