Volitev ne priznava, osnoval bo opozicijsko gibanje

Poraženi kandidat za srbskega predsednika Saša Janković meni, da je Alekdandar Vučić »ukradel drugi krog«.

Objavljeno
13. april 2017 17.08
Jernej Verbič
Jernej Verbič

Beograd - Drugouvrščeni na srbskih predsedniških volitvah, nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković, je danes napovedal ustanovitev opozicijskega političnega gibanja. Sodelovanje v njem je že napovedala manjša proevropska Nova stranka, druge naj na to še ne bi bile pripravljene.

Ideja močno spominja na močno srbsko politično gibanje DOS (Demokratična opozicija Srbije), ki je v devetdesetih v boju zoper Slobodana Miloševića združilo na videz nezdružljive politične in civilnodružbene sile. Janković zaenkrat velja za (samooklicanega) vodjo gibanja, ki se od tistega v devetdesetih razlikuje tudi po tem, da ga ne gradi(jo) »od spodaj navzgor«.

Ukradene volitve?

»Aleksandar Vučić bo v prihajajočem mandatu predsednik Srbije, ker si je s silo prisvojil volitve in suspenidiral demokracijo,« je kritičen Janković. Neodvisni mediji in analitiki v Srbiji sicer menijo, da je Vučićeva zmaga - za razliko od njegovih metod vladanja - nesporna. Janković je prepričan, da je aktualni premier, ki naj bi kot predsednik zaprisegel konec maja, srbske volivce »prinesel okoli« za drugi krog volitev. Ta bi sicer težko postregel s presenečenjem, saj je Vučić v prvem dobil precej več glasov kot vsi njegovi protikandidati skupaj.

Janković napoveduje, da njegova predstavnica v Republiški volilni komisiji te dni ne bo podpisala uradnih izidov volitev, ki naj bi jih Vučić dobil s podreditvijo domala vseh pomembnih medijev in javnih institucij v državi.

Jankovićevo gibanje naj bi bilo »okrepitev in formalizacija« ekipe, ki je v predvolilnem času podprla njegovo kandidaturo. V njej je tudi nekaj uglednih pripadnikov gibanja »Otpor« iz devetdesetih, profesorji, kulturniki, pa tudi nekaj spornih javnih osebnosti, ki se nekoliko preveč zatekajo k nacionalističnim idejam.

Gibanje naj bi formalno zaživelo v nekaj dneh.