Volitve se obetajo že to jesen

Avstrijski kancler Christian Kern hoče, da pred predčasnimi volitvami koalicija izpolni obljubljene naloge.

Objavljeno
16. maj 2017 00.44
Boris Čibej
Boris Čibej
Včeraj sta si v palači avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellna podala kljuko novi vodja ljudske stranke Sebastian Kurz ter vodja vladajočih socialdemokratov in zvezne vlade Christian Kern. Ta je izjavil, da si s Kurzem nista daleč narazen po vprašanju predčasnih parlamentarnih volitev, za katere se zavzema med ljudstvom priljubljeni novopečeni vodja ­ljudske stranke.

»V nečem ima Kurz vsekakor prav: te vlade je konec,« je v nedeljo ugotovil komentator avstrijskega liberalnega časnika Standard Michael Völker. Za 30-letnega avstrijskega zunanjega ministra, ki ga je v nedeljo druga najmočnejša parlamentarna stranka izvolila za novega predsednika, je bil včeraj dan za pomembna srečanja. Sestal se je tako s predsednikom Alexandrom Van der Bellnom kot z zveznim kanclerjem in vodjem socialdemokratov Christianom Kernom, s katerim sta vsaj uradno še vedno v vladni koaliciji. A ta »zveza je končana«, je Kern izjavil še pred tem, ko so »črni«, kakor tudi pravijo ljudski stranki, za novega šefa izbrali Kurza. Tega je kancler obtožil, da je zrušil koalicijo, o tem, da bodo v Avstriji predčasno volili zvezne poslance, pa je bil Kern prepričan že v nedeljo.

Včeraj je povedal Kurzu, da si nista daleč narazen po času volitev, ki bi lahko bile že jeseni. A pred tem bi morali koalicijski partnerici dokončati stvari, ki sta se jih lotili, je dodal šef »rdečih«, kakor pravijo socialdemokratom, in novemu voditelju »črnih« izročil seznam desetih ukrepov in reform ter ga podučil, da je od nedelje tudi on soodgovoren za njihovo izvedbo.

Predstavniki obeh strank iz zdaj že bolj ali manj pokopane vladajoče koalicije so se včeraj začeli pogajati o tem, kdaj bodo Avstrijci volili nove zvezne predstavnike ljudstva. Sestali so se tudi vodje opozicijskih strank, predsednik Neosa Matthias­ Strolz pa je predlagal, da bi pripravili volitve 8. oktobra. Čeprav zdaj ni več dvoma o tem, da bodo parlamentarne volitve pred prihodnjo jesenjo, kakor bi morale biti, vsi niso za to, da bi bile že oktobra letos.

Pravi človek za prenovo države

Na Gradiščanskem, kjer so »črni« na zadnjih lokalnih volitvah dobili skoraj 30 odstotkov glasov, bodo te spet prav na začetku oktobra, zato se je vodja deželne podružnice ljudske stranke Thomas Steiner včeraj izrekel proti temu, da bi hkrati potekale regionalne in zvezne volitve. To bi bilo po njegovih besedah »organizacijsko in tehnično zelo težavno«, saj bi potrebovali dvakrat več volišč in članov volilni komisij. Hkrati je Steiner poudaril, da v celoti podpira novega vodjo Kurza, ki da je prinesel v stranko takšno enotnost, kakršne že dolgo ne pomni. Steiner ni prepričan le o tem, da bo Kurz v nekaj tednih in mesecih strukturno, kadrovsko in vsebinsko preoblikoval stranko, temveč tudi o tem, da je pravi človek za »prenovo celotne Avstrije«.

Da je sprejel položaj, je Kurz postavil stranki kar nekaj pogojev. Zahteval je samostojnost pri kadrovski in vsebinski politiki. Zato so nekateri komentatorji izrazili bojazen, da bo »orbániziral« oziroma »erdoğaniziral« stranko, drugi so opozorili, da utegne prihod svežega vetra ogroziti svobodnjaškega voditelja Heinz-Christiana Stracheja, ki je doslej v predvolilnih kampanjah vedno nastopal proti starim strankam in kadrom, zdaj pa utegne v primerjavi s Kurzem sam izgledati kot del stare garde. »S Kurzem na čelu je v našem parlamentarnem klubu zavel optimizem,« je včeraj povedal vodja poslanskega kluba ljudske stranke Reinhold Lopatka. Od strankarskih tovarišev, ki sedijo v parlamentu, se je včeraj poslovil prejšnji voditelj ljudske stranke Reinhold Mitterlehner, ki je prejšnji teden presenetil z napovedjo o odstopu z vseh položajev.

Na enem, za državo najpomembnejšem, bo kljub temu ostal, saj sta se včeraj Kern in Kurz dogovorila, da bo Mitterlehner kljub zamenjavi na čelu stranke do volitev še vedno podpredsednik zvezne vlade. V njej se do takrat ne bo nič spremenilo, je zagotovil Kurzev strankarski kolega Wolfgang Sobotka. »Še vedno sem notranji minister in tako bo tudi ostalo,« je povedal na tiskovni konferenci.