Volitve v BiH: Dovolj je bilo razširjanja strahu

O razmerah in predvolilnih pričakovanjih smo se pogovarjali z Ismeto Dervoz,­ poslanko Unije za boljšo prihodnost.

Objavljeno
07. oktober 2014 22.27
BOSNIA-UNREST/
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

O trenutnih razmerah in predvolilnih pričakovanjih smo se pogovarjali z Ismeto Dervoz (nekoč znano glasbenico in pevko skupine Ambasadorji),­ poslanko Unije za boljšo prihodnost (prvi mož stranke je Fahrudin ­Radončić) v parlamentu BiH.

Kako bi ocenili trenutne razmere v Bosni in Hercegovini?

Že več kot dve desetletji po krvavi moriji je država še kar v postkonfliktnem položaju. To je predvsem rezultat neskrbnosti vladajočih elit, za katere sta dobrobit državljanov in okrevanje gospodarstva na zadnjem mestu. Smo pač država, ki je še leta 2000 imela odlične rezultate in velike možnosti za hitre in velike korake k EU, danes pa je na repu v regiji.

Evropa je tako blizu, pa vendar tako daleč. Katere zavore ­zaustavljajo BiH na poti proti vagonu vlaka za EU?

Zagotovo je to najprej preštevilna, okorna in predraga administracija, ki jo sestavljajo predvsem varuhi vodilnih položajev in strank na oblasti, kar onemogoča delovanje na vseh ravneh. Onemogočanja procesov, ki bi popeljali državo bliže EU in Natu, je precej. Zagotovo je ena od zavor tudi Daytonski sporazum, ki je sicer omogočil mir in prekinitev prelivanja krvi, danes pa ga vsi izkoriščajo za lastne interese. Pa tudi neodločna in nedefinirana vloga mednarodne skupnosti imata precejšen vpliv.

Volitve 2014. Kaj pričakujete?

Spremembe. Težko si je predstavljati, da bodo tisti, ki so bili v devetdesetih letih del težav, s katerimi smo se soočali, danes del rešitve oziroma izbrisa tistega, kar so sami ustvarili in se z vsemi močmi trudijo obdržati. Iskreno upam, da bomo dočakali nove politične moči, novo retoriko, ki ne bo več razširjala strahu in poglabljala jezu med narodi in entitetami ...