Vrh EU: Alenka Bratušek lahko pripravi kovčke za Bruselj

Po izboru Mogherinijeve in Tuska bo Juncker sestavil evropsko komisijo, v njej bo najbrž tudi slovenska premierka.

Objavljeno
01. september 2014 10.25
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj – Glede kočljivega vprašanja prihodnjega komisarja iz Slovenije se je na vrhu EU, ki je potekal ta konec tedna, zdelo, da je kupčija že sklenjena. »Juncker bo imenoval Alenko Bratušek,« je po več preverjanjih napovedal evropski diplomatski vir.

Tega pri novem predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju niso uradno potrdili, a niti premika v stališču (naklonjenost izboru Bratuškove) niso nakazali. Poleg prednosti, da je ženskega spola, velja, da ima izkušnje z vodenjem vlade, da je iz krogov blizu libaralcev (ALDE), ki zahtevajo večji del evropskega kadrovskega kolača, in da je vlada pod njenim vodstvom primerno odgovorila na težave Slovenije, ki so lani skoraj pripeljale do prošnje za finančno pomoč.

Bratuškova je sicer na kratko poklepetala z Junckerjem, toda ponoči je povedala, da ni dobila nobenih zagotovil glede komisarskega položaja. »Odločitev je v rokah in pristojnosti Junckerja,« je povedala. Kateri resor v komisiji bi lahko dobila Slovenija, je še negotovo. Bratuškova omenja takšne, ki so usmerjeni v prihodnost (proračun, promet, kohezija). Če bi se izpolnila napoved Junckerjevega štaba izpred meseca dni, lahko slovenska komisarka pričakuje tudi enega od podpredsedniških položajev v komisiji.

Dolga kadrovska preigravanja

Sicer pa je bilo na vrhu EU videti, kot da je bil izbor dveh novih vodilnih funkcij največja samoumevnost. Toda: gladek potek vrha je sledil dolgim kadrovskim preigravanjem.

Imenovanje vodje italijanske diplomacije Federice Mogherini na položaj visoke zunanjepolitične predstavnice EU in poljskega premiera Donalda Tuska za predsednika evropskega sveta je ustrezalo vsem merilom, postavljenim na bruseljskem parketu. Na položajih bosta moški in ženska, konservativec in socialdemokratka, politik iz novinke in predstavnica ustanovne članice. Dvojec Tusk-Mogherinijeva bo v navezi z Jean-Claudom Junckerjem predstavljal obraz EU navznoter in v svetu.

Tusk bo loščil znanje angleškega jezika

Imenovanje Tuska so spremljali predvsem hvalospevi v slogu: državnik za Evropo in prepričani Evropejec. Izkušnje iz kar dolgega, sedemletnega uspešnega vodenja poljske desnosredinske vlade so njegova velika prednost. Pravzaprav je največja pomanjkljivost nekdanjega študentskega aktivista Solidarnosti precej nizka raven znanja angleščine in tudi neznanje francoščine. Da bo pred prevzemom funkcije 1. decembra zloščil svoje znanje angleškega jezika, je po imenovanju napovedal z že legendarno besedno igro: »I will polish my English.«

Drugače kot Poljak, ki je naravnan čezatlantsko in ima trša stališča do Rusije, se je Mogherinijeva morala ves čas spopadati z očitkom, da je preveč naklonjena Moskvi. Italija je tesno gospodarsko prepletena z Rusijo, z njo snuje tudi velike energetske projekte, kakršen je Južni tok. Uganka tudi ostaja, kaj je pretehtalo pri izboru Mogherinijeve, ki se je z zunanjo politiko prvič srečala pred pol leta. Najbrž je bilo odločilno nepopustljivo vztrajanje ambicioznega italijanskega premiera, novega zveznika evropske socialdemokracije Mattea Renzija.

Imena komisarjev v prihodnjih dneh

Po izboru dvojca konec tedna bo Juncker lahko začel bolj konkretno sestavljati svojo komisarsko ekipo, v kateri bo po funkciji tudi Mogherinijeva. V njegovem štabu pravijo, da bo že v prihodnjih dneh predstavil imena prihodnjih komisarjev.

Glede števila žensk je nekaj napredka, saj bo vsaj nekaj držav imenovalo nove kandidatke. Poleg tega bodo članice, ki so še oklevale, denimo, Belgija predvidoma predlagale ženske.