Vučić obljubil finančno pomoč Srebrenici

V Srebrenici je potekala investicijsko-razvojna konferenca o mestu Srebrenica.

Objavljeno
13. november 2015 13.36
Srebrenica, mesto
A. L., zunanja politika
A. L., zunanja politika
Srebrenica – V Srebrenici je potekala dvodnevna investicijsko-razvojna konferenca v Srebrenici, na kateri sodelujejo predstavniki oblasti Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore in drugih držav Zahodnega Balkana, poroča Al Jazeera Balkans. Udeležili so se je tudi nekateri veleposlaniki v BiH in drugi predstavniki mednarodne skupnosti v tej državi.

Župan Srebrenice Ćamil Duraković je dejal, da tokrat nočejo govoriti o preteklosti in politiki, ampak o miru, prihodnosti, investicijah in razvoju. Cilj konference je pridobitev novih investicij in s tem odpiranje delovnih mest, kar bi izboljšalo kakovost življenja prebivalstva, mlade pa zadržalo v mestu. Župan je poudaril, da je približno polovica prebivalstva brezposelna.

Kot glavno možnost razvoja so v ospredje postavili dokončanje gradnje Banje Guber, s čimer bi izkoristili potenciale te zdravilne vode. Druga naravna bogastva so gozdovi in ruda. Župan je govoril tudi o gradnji hidroelektrarne in obnovi nekaterih industrijskih con. Predstavljene so bile uspešne zgodbe lokalnih poljedelcev in podjetij.

Premier Srbije Aleksandar Vučić je napovedal, da bo Srbija Srebrenici namenila pet milijonov evrov in da bo tej občini pomagala tudi pri obnovi nekaterih javnih objektov. Dva milijona evrov bosta na voljo že v ponedeljek, preostali denar pa bodo namenili za skupne projekte – šole, zdravstvene domove in prometno infrastrukturo. Premier je dejal, da želijo s tem davkoplačevalci in uradni Beograd pokazati, da so zanje dobri odnosi med Bošnjaki in Srbi zelo pomembni.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je dejal, da bo ta entiteta Sreberenici namenila milijon in pol evrov za uresničevanje omenjenih projektov. Predsednik sveta ministrov BiH Denis Zvizdić je pojasnil, da potekajo priprave 12 projektov, svet ministrov pa bo odločil, katere bodo financirali.

Župan Srebrenice Ćamil Duraković je izpostavil tudi simbolni pomen konference. Dejal je, da to mesto lahko zbere in združi različne politike ne glede na preteklost, saj ravno zaradi nje hočejo delati na dobrih projektih. Pozdravil je odločitev srbskega premiera, da investira v razvoj Srebrenice in dodal, da je to pozitivna sprememba za celotno regijo, ne le za Srebrenico.