Srbiji se obeta le nova verzija kulta osebnosti 

Po svečani prisegi Vučića bo Srbiji vladal Vučić, oblast pa se bo le preselila na drug naslov.

Objavljeno
31. maj 2017 16.12
SERBIA-PRESIDENT/
Vili Einspieler
Vili Einspieler

Srbija je tudi uradno dobila novega šefa države. Svečano prisego Aleksandra Vučića so zaznamovali protesti zoper njega in v njegovo podporo. Čeprav ima predsednik države po ustavi le simbolične pristojnosti, bo Srbiji po Vučiću znova vladal Vučić.

Novo delovno mesto Aleksandra Vučića, ki je začel petletni mandat na položaju predsednika države, prinaša drugačne obveznosti, vendar nihče ne verjame, da se bo spremenil način vladanja. Po mnenju analitikov se bo oblast zgolj preselila na drug naslov. To pomeni nadaljevanje politike poniževanja poličnih nasprotnikov in nespoštovanja predlogov strokovnjakov in civilne družbe. Po ustavi bi moral Vučić odstopiti s položaja premiera in kot predsednik vladajoče stranke takoj po zmagi na predsedniških volitvah, ker predsednik države ne more opravljati drugih javnih funkcij. Ne gre za Vučićevo dobro voljo, temveč za ustavno ureditev. Srbiji se očitno obeta le nova verzija kulta osebnosti.

Aleksandar Vučić. Foto: Marko Djurica/Reuters

Vučić je kot predsednik vlade odstopil šele v torek, premierske posle pa je prevzel prvi podpredsednik vlade in zunanji minister Ivica Dačić. Čeprav velja za najresnejšega kandidata za novega premierja, je sam izjavil, da nima velikih možnosti, ker ni po okusu zahoda. Po napovedih naj bi Srbija novo vlado dobila do inavguracije Vučića, ki bo 23. junija. Vučić bo tudi odločil, kdo bo novi premier. Poznavalci so prepričani, da bo Vučić za to funkcijo izbral človeka brez lastne hrbtenice. Predsednik države bo nabiral politične točke v javnosti, premier pa bo moral pobirati kostanj iz žerjavice. Vučić je na zadnji novinarski konferenci kot predsednik vlade tudi napovedal, da bo odstopil s čela Srbske napredne stranke (SNS). Kot je izpostavil, želi, da bi si ga srbski državljani zapomnili tako, kot so si nemški kanclerja Gerharda Schroederja in da ne želi vladati deset let.

V nagovoru ob prisegi je dejal, da si bo prizadeval, da bo Srbija boljša in bolj srečna država, za kar pa je potrebna enotnost. Poslancem je obljubil, da si bo vsak dan prizadeval in boril za enotnost ter zagotovil, da bosta mir in stabilnost doma in v regiji še naprej v središču njegovega delovanja. Vučić se je pohvalil, da se je politično že zdavnaj uresničil in da je svoje politične ambicije izživel na volitvah, ko je podrl vse volilne rekorde, tako da na političnerm nebu nima več kaj doseči. Iz tega je izpeljal, da je enotnost potrebna Srbiji, za ohranitev miru in stabilnosti pa se je potrebno pogovarjati z vsemi. Kot je še poudaril, mora Srbija kljub temu krepiti lastne obrambne zmogljivosti, ker lahko le tako obvaruje državo pred tistimi, ki jim vsakodnevno javno in odkrito ali pa prikrito grozijo.

Aleksandar Vučić. Foto: Marko Djurica/Reuters

Podpora vsem Srbom na Zahodnem Balkanu

Novi šef države je obljubil, da bo branil politiko nevtralnosti. Izrazil je prepričanje, da se bo nadaljevalo prijateljstvo z Rusijo in tudi s Kitajsko, Indijo, Japonsko in Južno Korejo, medtem ko je treba še veliko vložiti v strateško popravljanje odnosov z ZDA. Izpostavil je pomen sodelovanja in miru na Zahodnem Balkanu ter se zavzel za usmerjenost v prihodnost, tako da bi razlike v regiji postale prednost, ne pa podlaga za spore. V Srbiji želi začeti dialog o vprašanju Kosova, brez predsodkov, a ob spoštovanju ustave. Po njegovem morajo biti Srbi odprti in se osvoboditi mitskega pristopa.

Vučić je izrazil željo po izboljšanju odnosov s Hrvaško in nadaljnji krepitvi odnosov z ostalim državami v regiji, pa tudi zavezanost poti v EU. Kot srbski predsednik da bo vedno na strani srbske entitete v BiH Republike srbske ter Srbov v Črni gori, Hrvaški, Makedoniji, Sloveniji in Romuniji, pomagal pa bo tudi pri ohranitvi cerkva in samostanov srbske pravoslavne cerkve v teh državah. Pred parlamentom je zbranim pristašem SNS položil na dušo: »Ne glejte nazaj, temveč naprej, v državo svojih otrok in ne v državo svojih dedkov.« Vučić je tudi izjavil. da bo odšel sam. 

Pred svečano prisego so se na Terazijah verbalno in fizično spopadli Vučićevi nasprotniki in pristaši. Po navedbah medijev je Vučićeve nasprotike vodil prvak Nove stranke Zoran Živković. Protest proti Vučiću je pripravilo tudi gibanje Svobodni državljani Srbije Saše Jankovića, podprli pa so ga tudi Demokratska stranka in Dovolj je bilo ter Vuk Jeremić. SNS je na drugi strani organizirala zborovanje v podporo Vučiću, ki so ga med drugimi podprle Socialdemokratska stranka, ter gibanja Dveri, za zdravo Srbijo in za rešitev Srbije. SNS je pozvala svoje pristaše, naj bodo mirni in naj ne nasedejo provokacijam Jankovića in njegove družine, ki želijo izzvati nemire in nestabilnost v Srbiji. Sklenili so s svarilom, da si na vse kriplje prizadevajo za prelivanje krvi na ulicah, ker v predvolilni kampanji niso uspeli prevarati srbskih državljanov. Na njihovem zborovanju so bile kljub temu napadene novinarke časnika Danas in Radia Beograd.