Za še boljše sodelovanje z Baden-Württembergom

Slovenija računa, da bo z odprtjem konzuata v Stuttgartu še okrepila trgovanje z deželo, ki je že zdaj težko 2,5 milijarde evrov. 

Objavljeno
18. maj 2017 23.39
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Stuttgart – »Rad bi vzpostavil stike s podjetji, ki Slovenije morda še ne poznajo zelo dobro, da bodo lahko bolje ocenila priložnosti v vaši lepi državi,« je povedal novi slovenski častni konzul v nemški deželi Baden-Württemberg dr. Matthias Karl. Konzulat v Stuttgartu je skupaj z evropskim komisarjem za proračun in človeške vire Güntherjem Oettingerjem odprl slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Slovenija je čudovita, je dejal komisar Günther Oettinger: »Veliko gozda, veliko narave, Jadransko morje, veliko zgodovine, majhna, a zanimiva prestolnica Ljubljana.« V govoru o evropskih in demokratičnih vrednotah je spomnil na predzadnjo begunsko krizo, ko sta razpadli Sovjetska zveza in Jugoslavija. Slovenija je kljub vsemu postala samostojna, k čemur je z diplomatskim priznanjem pomagala tudi Nemčija, kot članica EU pa je tudi drugim na Balkanu pomagala do spoznanja, da je treba upoštevati vrednote in pravila. »To pa tudi pomeni, da morajo biti za kandidatke za vstop v EU Makedonijo, Črno goro, Kosovo, Albanijo in tudi Srbijo evropske perspektive verodostojne!«

Veliko področij za sodelovanje

Novi slovenski častni konzul, uveljavljeni nemški odvetnik na področju konkurenčnega prava in partner velike mednarodne odvetniške pisarne Gleiss Lutz je pred tem sodeloval na delovnem kosilu s potencialnimi nemškimi investitorji v Sloveniji. »Že sedanje sodelovanje je zelo dobro, tukajšnji industriji je znano, da ima Slovenija zelo dobro industrijsko bazo, je pa seveda še več tem, od sodelovanja v avtomobilski industriji do trgovine, turizma. Tu Slovenija še ni na dnevnem redu nemških podjetij.«

Na srečanju, na katerem so sodelovali predstavniki BW Bank, Dekra in drugih podjetij, je minister za gospodarstvo in razvoj Zdravko Počivalšek povedal, da »je v Nemčiji za nas najmočnejša dežela prav Baden-Württemberg, s katero izvedemo skoraj 2,5 milijarde evrov trgovinske menjave, če dodamo še storitveno, pa je že kar na tretjem ali vsaj na četrtem mestu med vsemi slovenskimi partnerji.« Slovenska delegacija je obiskala še podjetje Mahle International, ki je pred leti kupilo slovensko podjetje Letriko in v Slovenijo prestavilo enega od svojih razvojnih centrov.

Vloga nemških podjetij v slovenski privatizaciji

Minister Počivalšek si želi aktivnejše vloge nemških podjetij tudi pri zaključni fazi naše privatizacije. Slovenski predstavniki so poudarjali visoko gospodarsko rast v naši državi, razvito industrijo, dobro infrastrukturo, usposobljenost in izobraženost prebivalstva ter seveda pristanišče Koper, ki velja za eno najugodnejših povezav med azijskimi tržišči in srednjo Evropo. A tudi naša država v gospodarskem sodelovanju z Nemčijo dosega številne uspehe. »Za Nemčijo smo osemintrideseti tuji partner, v to državo prodamo več kot večje države Grčija, Portugalska, Kanada ali Izrael. Za Nemce je presenetljiv tudi podatek, da skoraj ni nemškega avtomobila brez vsaj enega sestavnega dela, narejenega v Sloveniji,« je povedal Počivalšek. Verjame, da se naša industrija tudi zaradi sodelovanja z nemškimi proizvajalci razvija, kot se. »Tudi skozi to dobaviteljsko verigo smo morali postati vrhunsko digitalizirana družba, naši dobavitelji so globoko v digitalizaciji 4.0, ki jo v Nemčiji skupaj izvajajo država in podjetniški sektor.«

Slovenski minister se je srečal tudi z gospodarsko ministrico dežele Baden-Württemberg Nicole Hoffmeister-Kraut, med nedavnim srečanjem v Pekingu pa mu je tudi nemška gospodarska ministrica Brigitte Zypries potrdila udeležbo na blejskem strateškem forumu.

V Baden-Württembergu živi tudi največ Slovencev v Nemčiji. »Zaradi federalne ureditve Nemčije je zelo pomembna, da Slovenija vzdržuje odnose tudi z njenimi deželami. Baden-Württemberg kot ena najbolj inovativnih regij ponuja izjemne možnosti za bilateralno sodelovanje v najnaprednejših tehnologijah,« je ocenila veleposlanica v Berlinu Marta Kos Marko in poudarila evropsko usmerjenost slovenskega gospodarstva. »Ne samo v gospodarskem smislu, ampak tudi v političnem je Evropska unija za nas okolje, kjer lahko normalno živimo in delamo,« je povedala.