Za zajtrk odgovor o prihodnosti Škotske

Ob 23. uri so vrata zaprla volišča na Škotskem. Rezultat bo znan zgodaj zjutraj.

Objavljeno
18. september 2014 18.44
TOPSHOTS-BRITAIN-SCOTLAND-INDEPENDENCE-VOTE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Edinburgh - Več kot 4,2 milijona Škotov je v 15 urah odločilo o usodi več kot 300 let starega zavezništva z Anglijo. Po javnomnenjskih raziskavah bo končni izid izredno tesen - na eno ali drugo stran naj bi prevagal le odstotek ali dva volilnih upravičencev. Zadnje napovedi sicer kažejo, da bodo Škoti še naprej svojo prihodnost pisali znotraj Združenega kraljestva.

Najbolj neučakani volivci so se pred volišči začeli zbirati še preden so ta ob 8. uri zjutraj po našem času odprla vrata. Na megleno jutri je v Edinburghu na priložnost, da postane drobec zgodovine, čakala tudi 83-letna Isabelle Smith. »Petdeset let sem se borila za to. Zmagali bomo. To čutim v kosteh,« je povedala za ameriško AP in dodala: »Ne glede na izid, Škotska nikoli več ne bo enaka.« Nič manj se ni na volišče mudilo Davidu Clarku, ki nič manj zavzeto ne navija za drugi tabor. »Podpiram tabor 'NE', a je bila kljub temu  razprava o prihodnosti Škotske zanimiva in vredna pozornosti.«

Škoti - referenduma naj bi se udeležilo kar rekordnih 97 odstotkov vseh volilnih upravičencev - so lahko svoj glas za ali proti neodvisnost oddali do 23. ure po našem času, pristojne za preštevanje glasovnic čaka naporna noč. Rezultati z 32 volilnih okrožji bodo kapljali počasi, kot so sporočili iz volilne komisije je bolj kot hitrost pomembna natančnost. Po navedbah britanskega Guardiana ni zakonodaje, ki bi namreč dopuščala ponovno štetje glasov na celotnem območju Škotske, bodo pa morda lahko ponovno šteli na regionalni ravni, če bo kje prišlo do neskladji.

Na hitrost preštevanja glasov bi znalo vplivati tudi slabo vreme - volilne skrinjice z škotskih otokov bodo namreč volilna okrožja prepeljali po vodi ali zraku. Ponekod so morali zato predčasno poskrbeti za posebni prevoz, saj ob običajnih volitvah volilne skrinjice prepeljejo na »celino« šele s prvim svitom.

Ali se Škotska podaja na svoje ali ostaja del Združenega kraljestva bodo volivci izvedeli ob zajtrku - nekje med 6. in 7. uro po lokalnem času. Vodja volilne komisije Mary Pitcaithly, ki bo prižgala zeleno luč za objavo izida, se zaveda »drame in razburjenja ob tem enkratnem in pomembnem dogodku«, a poziva k potrpežljivosti: »Bolj pomembno je, da bo rezultat pravilen kot pa, da bo znan hitro.«