Začetek preiskave požara stolpnice Grenfell v Londonu

Vodja preiskave požara, ki je zahteval vsaj 80 smrtnih žrtev, obljublja odgovore na pereča vprašanja o katastrofi.

Objavljeno
14. september 2017 21.11
Be. B., STA
Be. B., STA

London - Junija je zagorela stanovanjska stolpnica Grenfell v londonski Kesington; v požaru je umrlo najmanj 80 ljudi. Danes se je v Veliki Britaniji začela preiskava tega uničujočega požara: preiskavo vodi nekdanji sodnik Martin Moore-Bick, ki je obljubil, da bodo odgovorili na »pereča vprašanja« o katastrofi.

Nekdanji sodnik prizivnega sodišča, ki ga je na čelo preiskave imenovala britanska premierka Theresa May, je dejal, da je bil junijski požar »tragedija brez primere v modernih časih«, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Močno se zavedamo, da so številni ljudje umrli in da so tudi preživeli močno prizadeti. Zavedamo se tudi, da mnogi izgubili vse in da so pri zagotavljanju dnevnih potreb še vedno odvisni od drugih,« je dejal pred minuto molka, s katero so se spomnili umrlih v požaru.

Kakšno je ozadje katastrofalnega požara?

»Preiskava ne more povrniti nič od tega, lahko pa in tudi bo odgovorila na pereča vprašanja o tem, kako se lahko takšna katastrofa zgodi v Londonu 21. stoletja in upam, da s tem prinese tudi vsaj malo utehe.« je povedal.

Ob tem je zavrnil pozive preživelih, da bi v preiskovalni odbor imenoval tudi prebivalce Grenfella, saj bi s tem »tvegali spodkopavanje nepristranskosti«.

V preiskavi bodo ugotavljali vzroke za sam požar in tudi, kaj je povzročilo njegovo širjenje. Preiskovali bodo tudi odziv lokalnih in nacionalnih oblasti ter gasilcev. Prvo vmesno poročilo Mayevi naj bi sicer pripravili do aprila.