Puigdemont se v boju za katalonsko neodvisnost ne predaja

O njegovi morebitni izročitvi španskim organom bo v odločalo višje deželno sodišče Schleswig-Holsteina.

Objavljeno
27. marec 2018 13.38
SPAIN-POLITICS/CATALONIA-GERMANY
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Barcelona – V luči nedeljske aretacije in priprtja Carlesa Puigdemonta ter drugih vidnih katalonskih independentističnih politikov danes v Kataloniji več skupin zagovornikov neodvisnosti blokira ceste.

Po navedbah katalonskih prometno-informacijskih služb sta med drugim blokirani avtocesta blizu meje s Francijo ter državna cesta, ki Katalonijo povezuje z jugovzhodno špansko obalo. Puigdemontovi podporniki so davi nekaj časa blokirali tudi severno in južno vpadnico v Barcelono, a so blokado kasneje odstranili.

Zagovorniki katalonske republike blokirajo ceste

Proteste prirejajo Odbor za obrambo republike, sestavljen iz skupin državljanov, ki so v ponedeljek sporočile, da bodo začele cikel »stalnih protestov«. »Z najnovejšimi priprtji in aretacijo Puigdemonta se je jasno izkazalo, da smo dosegli točko, s katere ni povratka,« so zapisali v ponedeljkovem sporočilu za javnost.

Novinarske ekipe pred zaporom v Neumünstru, kjer je priprt nekdanji katalonski predsednik Puigdemont. Foto: Martin Scholz/AFP

Puigdemonta je nemška policija prijela v nedeljo na severu Nemčije v bližini meje z Dansko na podlagi evropskega pripornega naloga, ki ga je izdala Španija. Bil je na poti s Finske v Bruselj, kjer živi v izgnanstvu od lanskega oktobra. Puigdemont se je v Bruselj zatekel zaradi obtožb upora in vstaje, ki bremenijo tudi druge vidne katalonske independentiste. Grozi jim do 30 let zapora.

Kot poroča katalonska La Vanguardia, bo Puigdemontovo pritožbo v zvezi s kršitvami političnih pravic obravnaval Odbor za človekove pravice Združenih narodov.

Puigdemont se v boju za katalonsko neodvisnost ne predaja

Odvetnik nekdanjega katalonskega predsednika Jaume Alonso-Cuevillas je javnosti danes predal Puigdemontovo sporočilo. »Svojim Kataloncem sporoča, da se ne bo nikoli predal ter da imajo pravico, da izrazijo svojo željo za neodvisnost in republiko,« je po poročanju tiskovne agencije AFP povedal Alonso-Cuevillas, ki je Puigdemonta obiskal v priporu v Nemčiji. Dodal je še, da se bo »boril, dokler ne bo zmagal«.

Po odvetnikovih besedah Puigdemont povsem zaupa nemškemu pravosodnemu sistemu, ki bo odločalo o njegovi izročitvi Španiji. Katalonec za zdaj ostaja v priporu, je včeraj odločilo sodišče v Neumünstru. O morebitni izročitvi španskim organom bo odločalo višje deželno sodišče Schleswig-Holsteina, a po poročanju nemških medijev še ne ta teden.

Odločitev mora sicer sprejeti v 60 dneh, lahko pa zaprosi še za dodatnih 30 dni. Običajno sicer ljudi, ki jih aretirajo na podlagi evropskega pripornega naloga, že pred iztekom tega roka izročijo državi, ki ga je izdala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.