Pariški tožilec: Dveh glavnih osumljencev ni med aretiranimi

V živo: med današnjo operacijo v Parizu je bilo aretiranih osem ljudi, vseh trupel še niso identificirali.

Objavljeno
18. november 2015 08.08
US-AVIATION-AIRFRANCE
Š. P., Ma. Ja., Mo. B., Delo.si; B. K., Berlin
Š. P., Ma. Ja., Mo. B., Delo.si; B. K., Berlin

V severnem predmestju Pariza Saint-Denis so francoske varnostne sile v zgodnjih jutranjih urah sprožile protiteroristično operacijo, med katero so iskale odgovorne za petkov smrtonosni napad v francoskem glavnem mestu, v katerem je bilo ubitih 129 in ranjenih več sto ljudi.

Poleg tega francoske oblasti razpravljajo o predlogu, da bi izredne razmere, ki so jih v državi razglasili po petkovih napadih, podaljšali še za tri mesece.

Francoska in ruska letala že tretji dan zapored napadajo tarče skrajne sunitske milice Islamska država (IS) v sirskem mestu Raka.

***

Dogajanje spremljamo v živo:

19.31: Pariški tožilec Francois Molins je na tiskovni konferenci pojasnil, da so skrajneži med današnjo racijo izstrelili 5000 nabojev.

Policistom je uspelo aretirati osem oseb, tri od njih še identificirajo. »Aretirali smo jih in jih zdaj identificiramo. Za zdaj vam o njih ne morem posredovati nobenih podrobnosti,« je povedal.

Med aretiranimi ni pobeglega napadalca Salaha Abdeslama ali domnevnega snovalca napadov Abdelhamida Abaaouda.

Identificiranje ubitih teroristov medtem še vedno poteka.

Molins je še povedal, da so policisti na stanovanje v predmestju Saint-Denis postali pozorni po namigu neimenovanega vira, da je Abaaoud še vedno v Franciji. V zgradbo so vstopili po temeljitem nadzoru.

Molins je po poročanju STA tudi razkril, da je bila skupina ljudi, ki so bili danes aretirani oziroma ubiti, pripravljena izvesti napad. »Nova skupina teroristov je bila nevtralizirana in vsa znamenja so, da bi glede na njihovo orožje, organizacijsko strukturo in odločenost lahko napadli,« je povedal pariški tožilec.

19.14: Ameriški Washington Post poroča, da naj bi bil snovalec pariških napadov Abdelhamid Abaaoud mrtev. WP svoje poročanje utemeljuje na izjavah dveh neimenovanih evropskih obveščevalcev.

Kot poroča WP, njegove smrti takoj po obsežni raciji menda niso mogli potrditi, saj so v od eksplozij in streljanja razdejani stavbi iskali vzorec DNK in druge dokaze.

Navedb Washington Posta za zdaj ni še nihče potrdil.

18.36: Švedska policija je sporočila, da iščejo osumljenega »načrtovanja terorističnega dejanja«.

18.31: Prvič po pariških terorističnih napadih se je oglasila tudi ameriška skupina Eagles of Death Metal, ki je v času napada nastopala v koncertni dvorani Bataclan, kjer je umrlo 89 ljudi. V pismu, ki so ga objavili na družabnih omrežjih, so se poklonili spominu na ubite prijatelje in oboževalce in napovedali, da do nadaljnjega odpovedujejo načrtovane koncerte.

                                           Na tviterju objavljeno pismo skupine Eagles of Death Metal.

17.52: Francoska vlada je danes predstavila prvega v nizu zakonodajnih predlogov, ki jih je napovedala po petkovih terorističnih napadih v Parizu. Predlog zakona predvideva podaljšanje izrednih razmer, uvedenih po napadih, za tri mesece.

Predlog predvideva tudi spremembe nekaterih drugih zakonov, na primer glede hišnega pripora. Organi pregona bodo tako lahko prepovedali stike med osebami v hišnem priporu in drugimi osebami, ki bodo osumljene, da pripravljajo dejanja proti javnemu redu.

Zakon bo omogočal tudi prepoved organizacij, ki sodelujejo pri, omogočajo ali spodbujajo dejanja, ki resno škodijo javnemu redu, in katerih člani so v hišnem priporu, napoveduje vlada.

17.30: »Grožnja Evropi in tudi Nemčiji je resna, resnično resna,« nevarnost novih terorističnih napadov ocenjuje nemški notranji minister Thomas de Maizière. V Nemčiji verjamejo, da so bili pariški teroristični napadi samo prvi del usklajene serije napadov teroristov Islamske države v Evropi, je povedal v Mainzu. Zaradi strahu pred napadi so v torek zvečer le poldrugo uro pred začetkom odpovedali nogometno tekmo med Nemčijo in Nizozemsko in čeprav niso našli eksploziva ali sumljivih ljudi, je de Maizière presenetil z izjavo, da o podrobnostih ne bo govoril zato, da ne bi vznemiril javnosti.

Pozorni potnik hitrega vlaka ICE je na hannovrski železniški postaji policiste le nekaj ur kasneje opozoril na sumljiv paket, ki so ga po nadzorovani sestrelitvi identificirali kot lažno bombo, iz Turčije pa poročajo, da so na istanbulskem letališču aretirali domnevne teroriste Islamske države, ki so prišli iz maroške Casablance in bili namenjeni naprej v Nemčijo. Po poročilu turške tiskovne agencije, ki so jo povzeli pri Bloombergu, naj bi pri njih odkrili ponarejene dokumente in zemljevid balkanske begunske poti proti Nemčiji s podatki o ladjah tihotapcev ljudi ter železniških in avtobusnih povezavah.

16.59: Francoska notranja ministrica Marisol Touraine je pred parlamentom povedala, da je bilo v petkovih napadih skupaj ranjenih 352 ljudi. Od tega jih 195 še vedno okreva v bolnišnici, 41 jih je še vedno na intenzivni negi, trije pa so še vedno v življenjski nevarnosti.

16.14: Švedska varnostna služba je danes dvignila stopnjo teroristične ogroženosti. Zdaj tako v državi velja četrta stopnja sicer petstopenjske lestvice. »Eden od razlogov je, da je policija prejela konkretne informacije, na podlagi katerih je sklenila, da moramo ukrepati v skladu z okvirji naše protiteroristične operacije,« so zapisali. Četrta stopnja po poročanju Reutersa pomeni, da so v državi osebe, ki imajo namen in so sposobne izvesti teroristično dejanje.

14.59: Slovensko policijo so po terorističnem napadu v Parizu prosili za preverjanje več podatkov, tudi za osebe, vendar se je pri vseh izkazalo, da te osebe kot prebežniki niso prečkale Slovenije, je za STA povedal tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija. Ali je šlo za preverjanje ene ali več oseb, ni pojasnil.

13.28: Francoska vlada je sporočila, da 221 ranjenih v petkovih napadih ostaja v bolnišnici, med njimi jih je več deset še vedno v kritičnem stanju.

12.47: Kolegij komisarjev je sprejel sveženj ukrepov, ki naj bi otežili pridobitev strelnega orožja v Evropski uniji, izboljšali sledljivost zakonito hranjenega orožja, okrepili sodelovanje med državami članicami in zagotovili, da onesposobljeno strelno orožje postane neuporabno, so sporočili s predstavništva evropske komisije v Sloveniji.

Sveženj ukrepov o strelnem orožju vsebuje spremembo direktive o strelnem orožju s strožjim nadzorom nad pridobitvijo in posestjo strelnega orožja, uredbo o skupnih minimalnih standardih za onesposobljenje strelnega orožja in akcijski načrt proti nezakonitemu trgovanju z orožjem in razstrelivom.

12.41: Po besedah pariškega sodnika Françoisa Molinsa oblasti še ugotavljajo identiteto med današnjo protiteroristično operacijo ubitih in aretiranih osumljencev. Ali je bil stanovanju, ki je bilo tarča današnje operacije, tudi domnevni snovalec petkovih terorističnih napadov Abdelhamid Abaaoud, po navedbah agencije AP še ni znano.

12.35: Francoske oblasti so sporočile, da so identificirale vseh 129 žrtev petkovih terorističnih napadov, poroča AFP.

11.37: Protiteroristična operacija v pariškem predmestju je po navedbah policijskega vira, na katerega se sklicuje agencija AFP, končana, a območje še naprej varujejo varnostne sile.

Po zadnjih informacijah agencije AP je bilo med današnjo operacijo aretiranih sedem ljudi.

Foto: Philippe Wojazer/Reuters

11.25: Eden od domnevnih sostorilcev pri petkovih terorističnih napadih v Parizu − Salah Abdeslam − je po navedbah belgijskih virov v Avstriji, poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung. Dodaja, da na avstrijskem notranjem ministrstvu teh navedb niso zanikali in ne potrdili, potrdili so le, da je bil Abdeslam v Avstriji že na začetku septembra. Kot je po pisanju STA dejal tedaj, je v Avstriji na počitnicah.

10.38: Tudi na drugem letalu družbe Air France, ki je moralo zaradi grožnje z bombo zasilno prostati v ZDA, niso našli ne bombe ne kakšne druge grožnje njegovi varnosti, zato so mu odobrili nadaljevanje poti.

10.27: Francoska in ruska letala že tretji dan zapored napadajo tarče skrajne sunitske milice Islamska država (IS) v sirskem mestu Raka. V njih je bilo po navedbah tiskovne agencije Reuters ubitih najmanj 33 skrajnežev.

Pariz in Moskva sta po petkovih terorističnih napadih v francoskem glavnem mestu oziroma strmoglavljenju ruskega potniškega letala nad Sinajem, za katero je ruska varnostna služba FSB včeraj potrdila, da ga je povzročilo teroristično dejanje, napovedale neusmiljene povračilne ukrepe. Ruski predsednik Vladimir Putin je svojim silam v Sredozemlju naročil, naj sodelujejo s francosko vojsko kot z zaveznikom. S francoskim predsednikom Françoisom Hollandom se bosta srečala 26. novembra. Pred tem se bo Hollande 24. novembra sestal z ameriškim kolegom Barackom Obamo.

10.19: Francoske oblasti bodo danes razpravljale o predlogu, da bi izredne razmere, ki so jih v državi razglasili po petkovih terorističnih napadih − doslej najhujših v Franciji − podaljšali še za tri mesece. Poslanci bodo o predlogu odločali jutri in v petek.

10.15: Protiteroristična operacija v pariškem predmestju Saint-Denis se nadaljuje. Po navedbah tiskovne agencije Reuters je bil poleg treh policistov v njej ranjen tudi naključni mimoidoči.

Vsega skupaj so doslej aretirali pet ljudi, od tega tri, ki so se skrivali v stanovanju, ki je tarča operacije, dva človeka − moškega in žensko − pa v njegovi bližini. V stanovanju se menda še naprej skriva eden od osumljencev, po neuradnih informacijah belgijski državljan Abdelhamid Abaaoud, ki ga francoske oblasti sumijo, da je organiziral petkove teroristične napade.

9.25: V preiskavi po preplahu, zaradi katerega so včeraj v Hannovru odpovedali prijateljsko nogometno tekmo med Nemčijo in Nizozemsko, ki naj bi se je udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, niso našli bombe, prav tako niso izvedli nobene aretacije, piše STA.

9.12: Med današnjo policijsko operacijo v Parizu, katere tarča je po navedbah tiskovne agencije AFP organizator petkovih terorističnih napadov v francoskem glavnem mestu, so aretirali tri ljudi. V operaciji so bili ranjeni najmanj trije policisti, poleg tega pa sta − kot smo že poročali − umrla še dva človeka.

8.50: Za eno od letal, ki sta sinoči zasilno pristali v ZDA, so že sporočili, da na njem niso našli ničesar, zato je letalo dobilo dovoljenje za nadaljevanje poti.

Air France Airbus 380, polet št. 65 na letališču v Salt Lake Cityju. Foto: George Frey/AFP

8.20: Med protiteroristično operacijo v pariškem predmestju Saint-Denis sta bila ubita najmanj dva človeka. En osumljenec za petkove napade je po pisanju STA umrl v strelskem obračunu s policijo, poleg njega pa se je v obkoljenem poslopju menda razstrelila ženska.

Policija je operacijo sicer začela že pred zoro. Celotno območje Saint-Denisa je zaprto, tja je prispela tudi vojska. Oblasti so prebivalce pozvale, naj ostanejo v zgradbah.

Prebivalce območja so evakuirali oziroma so jim naročili, naj ostanejo doma. Foto: Benoit Tessier/Reuters

8.00: O ukrepanju po petkovih terorističnih napadih v Parizu bo danes na rednem tedenskem kolegiju razpravljala evropska komisija. V ospredju pozornosti bo po pričakovanjih zakonodaja, ki ureja trgovino, pridobivanje in posedovanje strelnega orožja, piše STA. O predlogih, ki jih bo danes razgrnila komisija, bodo v petek na izrednem zasedanju razpravljali notranji ministri EU.

7.22: Tarča protiteroristične operacije, ki poteka v Parizu, je domnevni organizator petkovih napadov Abdelhamid Abaaoud. Ali je 28-letni belgijski džihadist Abaaoud v poslopju, ki ga oblega policija, po pisanju STA ni znano.

7.05: V severnem predmestju Pariza Saint-Denis se nadaljuje protiteroristična operacija med katero policija išče odgovorne za petkov teroristični napad v Parizu, ki je zahteval 129 življenj.

6.59: Zaradi groženj z bombo sta v Združenih državah Amerik sinoči zasilno pristali dve letali francoske letalske družbe Air France, ki sta bili na poti v Pariz. Letalo, ki je bilo na poti iz Los Angelesa, je pristalo v Salt Lake Cityju v ameriški zvezni državi Utah; letalo, ki je vzletelo v Washingtonu, pa je pristalo v kanadskem Halifaxu, piše STA. Obe letali so po varnem pristanku začeli pregledovati.

***

Povzetek dogajanja zadnjih dni:

• V petkovih usklajenih terorističnih napadih na sedmih različnih lokacijah v Parizu je umrlo 129 ljudi, približno 350 je ranjenih, od tega več deset huje.

• Odgovornost za napad je prevzela skrajna sunitska milica Islamska država (IS). Francija ji je napovedala vojno.

• Francoske oblasti so po napadih zaprle državne meje in razglasile izredne razmere. V prihodnjih dneh bo jasno, ali bo razglas o izrednih razmerah veljal še tri mesece.

• Francija je štiri dni po terorističnih napadih kot prva država članica Evropske unije sprožila klavzulo o vzajemni obrambi − francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je ostale članice EU včeraj prosil za pomoč v francoskih vojaških operacijah v tujini in v boju proti skrajni sunitski milici IS. Čeprav Pariz še ni pojasnil, kakšno pomoč in podporo pričakuje, je visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini že potrdila, da so vse članice EU pripravljene priskočiti na pomoč Franciji.

• V prizadevanjih za okrepitev boja proti Islamski državi je Francija našla skupen jezik z Rusijo. Vladimir Putin in François Hollande sta se dogovorila za okrepitev sodelovanja med vojskama in obveščevalnimi agencijami svojih držav v Siriji, kjer obe državi izvajata napade na IS.