Zaradi umora novinarja novi odstopi v vrhu slovaške politike

Slovaška policija je v preiskavi umora novinarja Jána Kuciaka prijela več italijanskih poslovnežev, tudi Antonina Vadalo.

Objavljeno
01. marec 2018 09.43
SLOVAKIA-CRIME/
De. P., STA
De. P., STA
Bratislava – Po umoru preiskovalnega novinarja Jána Kuciaka sta s položaja poleg ministra za kulturo odstopila še dva visoka funkcionarja. Odstop sta v sredo naznanila svetovalka slovaškega premiera Mária Trošková in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasaň, ki ju je Kuciak omenjal v članku o povezavah med slovaškimi politiki in italijansko mafijo.

27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnírovo so našli ustreljena v nedeljo zvečer v novinarjevi hiši v kraju Vel'ká Mača v bližini glavnega mesta Bratislava. Zanju so bili usodni streli v glavo in prsni koš. Policija je sporočila, da je najverjetneje šlo za naklepni umor, povezan z novinarjevim delom.

V preiskavi umora prijeli več italijanskih poslovnežev

Slovaška policija je danes sporočila, da so v preiskavi umora preiskovalnega novinarja Jána Kuciaka prijeli več italijanskih poslovnežev, tudi Antonina Vadalo. V svojem zadnjem članku o domnevni korupciji v slovaškem političnem vrhu je novinar Vadalo navajal kot povezavo med italijansko mafijo in slovaško politiko.

»Potrdim lahko, da so na več krajih potekale preiskave in da je bilo prijetih več ljudi,« je novinarjem povedal načelnik slovaške policije Tibor Gašpar. Dodal je, da so prijeli osebe, ki jih je v zvezi z »italijansko sledjo« v svojem članku imenoval Kuciak.

Po poročanju slovaških medijev je policija prijela tudi več članov družine Vadala.

Vadalo je Kuciak v svojem zadnjem, še nedokončanem članku omenil kot vodjo mreže kalabrijske mafije, ki da je imela povezave s slovaškimi politiki in se na Slovaškem ukvarjala z utajo davkov in zlorabo evropskih sredstev.

Gašpar je dodal, da je Vadala osumljenec in da ga bodo kmalu zaslišali. Novinarjem v kraju Michalovce na vzhodu države je tudi potrdil, da gre policija po »italijanski sledi« v Kuciakovem primeru.

Na vzhodu Slovaške policija od jutra izvaja hišne preiskave na petih krajih na domovih italijanskih poslovnežev. Ob Vadali želi policija zaslišati še okoli deset drugih ljudi, ki bi lahko bili vpleteni v primer, je še povedal Gašpar, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Svetovalka slovaškega premiera Mária Trošková, ki je v sredo naznanila svoj odstop s položaja v obdobju preiskave umora novinarja, je bila po poročanju slovaških medijev med avgustom 2011 in junijem 2012 partnerka Vadale, skupaj pa sta bila tudi lastnika podjetja GIA Managment. Družabnik podjetja GIA Managment je bil v preteklosti tudi vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasaň, ki je prav tako v sredo odstopil s položaja v obdobju preiskave.

Trošková, nekdanji fotomodel za spodnje perilo in kopalke ter slovaška miss Universe leta 2007, je bila leta 2014 asistentka Jasaňa, ko je še bil poslanec vladne stranke Smer-SD. V uradu premiera Roberta Fica je zaposlena od marca 2015, poroča češki časnik Dnes na svoji spletni strani in dodaja, da se ne ve, kaj točno dela v premierovem uradu. Premier tudi ni pojasnil, zakaj jo je izbral za ta pomembni položaj. 31-letnica je sicer končala visoko šolo za menedžment.

Kaj je preiskoval umorjeni novinar

Kuciak je preiskoval domnevne povezave med slovaškimi politiki in italijansko mafijo. Politiki so menda imeli stike z italijanskimi poslovneži, ti pa so bili v zvezi z zloglasno mafijsko združbo N'drangheta. Spletni novičarski portal Aktuality.sk in nekaj drugih novičarskih portalov je v sredo objavilo njegov nedokončani prispevek.

Kot je med drugim zapisal Kuciak, so Italijani, ki so imeli stike z mafijo, našli drugi dom na Slovaškem in začeli poslovati, dobivali so subvencije in pridobivali sredstva iz EU-skladov ter zgradili odnose z vplivnimi ljudmi v politiki, celo s kabinetom slovaške vlade. Omenil je tudi Ficovo svetovalko Troškovo in Jasaňa.

Kot sta v sredo v skupni izjavi zapisala Trošková in Jasaň, se do zaključka preiskave odrekata svojima položajema, ker da se njuni imeni zlorabljata za politični boj proti Ficu. Poskusi »nekaterih politikov in medijev, da bi naju povezali s temi odvratnimi zločini,« so nesprejemljivi, sta še dodala po poročanju BBC.

Še pred tem je v sredo svoj odstop naznanil slovaški minister za kulturo Marek Maďarič. Kot je pojasnil, je njegovo ministrstvo v vladi najbližje medijem in si po umoru novinarja ne more predstavljati, da bi ga še naprej vodil.