Zasedanje ASEM: Predsednika Putin in Porošenko se bosta pogajala v Milanu

Zasedanje voditeljev azijsko-evropske organizacije se je sprevrglo v morda usodno mirovno srečanje med Rusijo in Ukrajino.

Objavljeno
12. oktober 2014 21.21
FRANCE-WWII-DDAY
Tone Hočevar, zunanja politika
Tone Hočevar, zunanja politika
V Milanu so ustavili vsa cestna dela, dva tisoč specialcev iz vse Italije bo do konca tedna nadzorovalo vse pomembne točke v mestu. Kar se je zdelo samo vaja pred svetovno razstavo, je postalo resna varnostna akcija. Zasedanje voditeljev azijsko-evropske organizacije ASEM se je sprevrglo v morda usodno mirovno srečanje med Rusijo in Ukrajino.

Za alarm na milanskih ulicah in nenadno zanimanje svetovnih medijev je poskrbel ruski predsednik Putin, ki je na seznamu voditeljev, ki bodo dva dni zasedali v Milanu, prej napovedanega in akreditiranega premiera Medvedjeva zamenjal s svojim imenom.

Prišel bo sam, je sporočil. Prireditelji so v istem trenutku kot posebnega gosta povabili v Milano ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Namesto pogovorov o vsestranskem sodelovanju med Evropsko unijo in šestnajstimi azijskimi državami bodo v središču pozornosti pogajanja med Moskvo in Kijevom, od katerih utegne biti precej odvisno ta čas ne prav prijazno ozračje med Rusijo in Evropsko unijo.

Skupina ASEM (Azijsko-evropsko srečanje) je nastala pred skoraj dvema desetletjema, bolj konkretno leta 1996 s srečanjem voditeljev v Bangkoku. Voditelji se srečujejo vsaka štiri leta, načeloma v Bruslju, za letos pa je Italija dosegla, da se bodo v drugi polovici tedna preselili v Milano. Tudi zato, ker bo tam prihodnje leto svetovna razstava Expo 2015, ob tej priložnosti pa bo v lombardski prestolnici, ki velja za gospodarsko in finančno prestolnico Italije, tudi svetovni politični vrh.

Italijani bi radi preizkusili, kako so pripravili vse potrebno, kako deluje njihova organizacija razstave in ali so varnostni ukrepi na dovolj visoki ravni. O tem se je s skupino ASEM dogovoril že prejšnji premier Enrico Letta, ki ga je v stranki in potem še v vladni palači strmoglavil sedanji šef vlade Matteo Renzi.

Namesto politike, varnosti, ekonomije, izobraževanja in kulture, ki ponavadi prevladujejo na azijsko-evropskih srečanjih, in namesto pomembne udeležbe najvišjih voditeljev z obeh celin bo letos v ospredju ena izmed ta čas najbolj vročih in nevarnih tem − odnosi med Rusijo in Ukrajino. Svet se že pogovarja o novi hladni vojni, skupaj z Bližnjim vzhodom pa območje na ukrajinskem vzhodu uvrščajo med nevarna žarišča − v točko, ki je zaostrila gospodarske in politične odnose med Evropo in Rusijo, štejejo jo celo med območja v marsikateri medijski analizi že napovedovane tretje svetovne vojne.

Ruski predsednik je z napovedjo svojega prihoda v Milano spravil v zadrego marsikaterega evropskega voditelja, zlasti tiste, ki so najglasneje terjali kaznovanje ruske politike do Ukrajine. Nekatere, med njimi še posebej nemško kanclerko Angelo Merkel, pa je menda posebej razveselil, saj ji prav nič ne ustreza zaostrovanje z Moskvo v času, ko nemško gospodarstvo kaže znake blage utrujenosti.

Nekaterim evropskim vladam, pravijo viri, ki so blizu rimskega zunanjega ministrstva, je neprijetno, ker se bojijo, da bo Vladimir Putin s prihodom v Milano tako rekoč z zamahom roke odpihnil mednarodno osamitev Rusije, ki se je zahod bolj ali manj spretno loteva s sankcijami zaradi vojne v Ukrajini.

Prepoceni bi bilo dovoliti Putinu, komentirajo nekateri zahodni viri, da mu uspe kar preveč preprosta strategija; s prihodom na pomembno srečanje ne bi smelo biti pozabljeno vse, kar se je zgodilo v zadnjih mesecih.

Drugi del evropskih voditeljev, ki se bodo v četrtek in petek pojavili v Milanu v popolni sestavi, je z olajšanjem sprejel Putinovo napoved, da pride na srečanje Evrope z Azijo kar sam. To bi lahko sprožilo nov, konstruktiven dialog z Moskvo, ki bi prišel prav skoraj vsem, zlasti tistim, ki jih že tepe omejevanje izvoza v Rusijo, in tistim, ki se bojijo za preskrbo s plinom.

Vladimir Putin je včeraj vse osupnil z ukazom, naj se ruske enote umaknejo z obmejnega območja z Ukrajino. Uradno naj bi šlo sicer samo za konec manevrov, ki so jih izvajali ruski vojaki na meji s sosednjo državo blizu območja, kjer še vedno potekajo spopadi. Več kot 17.000 Rusov se bo menda umaknilo zelo na hitro. To naj bi bilo tudi znamenje ukrajinskemu predsedniku Petru Porošenku, da Putin prihaja na resne pogovore.

Porošenko je po zadnjih novicah vsaj delno optimist, opozarja pa, da pogajanja z ruskim predsednikom ne bodo lahka. Pred začetkom mraza in v strahu za plin pa se bo potrudil tudi Porošenko.