Zaslišanje Bratuškove predvidoma 6. oktobra

Evropski poslanci bodo kandidatko za podpredsednico komisije za energetsko unijo zaslišali v dveh odborih.

Objavljeno
16. september 2014 23.37
bsa*Bratusek
De. P., Delo.si, STA
De. P., Delo.si, STA
Bruselj - Evropski parlament je danes objavil osnutek dnevnega reda zaslišanj kandidatov za člane nove Evropske komisije. Iz njega med drugim izhaja, da naj bi evropski poslanci kandidatko za podpredsednico komisije za energetsko unijo Alenko Bratušek zaslišali 6. oktobra, in sicer v dveh odborih - za okolje in za industrijo.

Evropski poslanci naj bi z zaslišanji komisarskih kandidatov začeli v ponedeljek 29. septembra, ko bo na vrsti prva četverica - kandidati iz Švedske, Malte, Nemčije in Hrvaške.

V prvem tednu se bodo nato zaslišanja vrstila do četrtka. Za prva dva dneva naslednjega tedna bo tako ostalo le še šest kandidatov, med njimi Bratuškova. Na vrsto naj bi po sedanjem osnutku prišla v ponedeljek 6. oktobra med 14.30 in 17.30.

Pod njenim imenom sta zapisani kratici dveh odborov - ENVI za odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane ter ITRE za odbor za industrijo, raziskave in energetiko.

Poslanci so si za konec sicer očitno pustili »težkokategornike« oziroma kandidate, ki jim je predsednik prihodnje komisije Jean-Claude Juncker namenil podpredsedniška mesta.

V torek 7. oktobra bosta tako kot zadnja na vrsti Junckerjeva prihodnja »desna roka«, Nizozemec Frans Timmermans in bivši finski premier Jyrki Katainen. na isti dan kot Bratuškova naj bi bili medtem zaslišani še Latvijec Valdis Dombrovskis, Estonec Andrus Ansip in Italijanka Federica Mogherini.

Madžarskega kandidata Tiborja Navracsisa, ki je za mnoge med najbolj spornimi, naj bi zaslišali 1. oktobra, prav tako spornega španskega kandidata Miguela Ariasa Caneteja prav tako. Tudi Britanec Jonathan Hill naj bi prišel na vrsto ta dan, Francoz Pierre Moscovici pa takoj za tem, 2. oktobra zjutraj.