Evropska komisija: zbogom, tehnokrati, dobrodošli, politiki

Iz birokratske trdnjave in tiskarne direktiv naj bi evropska komisija postala močna politična institucija z jasnimi cilji.

Objavljeno
10. september 2014 23.35
Odprtje fakultete za racunalnistvo in kemijo Ljubljana 6.6. 2014
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj – Jean-Claude Juncker je eden od najbolj izkušenih evropskih politikov in presenetljivo bi bilo, če v evropski komisiji pod njegovim vodstvom ne bi bilo načrtovanih tektonskih premikov v strukturi in načinu odločanja.

Vrh komisije, orjaške evrokratske institucije s približno 33.000 zaposlenimi, naj bi v prihodnje deloval bolj politično in veliko manj tehnokratsko kot v zadnjih mandatih. »To bo najbolj politična komisija do zdaj,« je ocenil visoki uradnik komisije. Ob boku politiku tradicionalnega kova Junckerju bo v vrhu komisije sedem podpredsednikov. Prvi med njimi bo dosedanji vodja nizozemske diplomacije Frans Timmermans, Junckerjeva desna roka. Timmermansov osrednji projekt bo zmanjševanje pretirano birokratskega odločanja v komisiji.

Med podpredsedniki – le Italijanka Federica Mogherini prihaja iz velike članice, kar štirje so iz novink – bodo porazdeljene ključne naloge EU: zunanjepolitični izzivi, zmanjševanje birokracije, energetska unija, proračun, gospodarska rast, evro in digitalni trg. Ti nekakšni nadkomisarji bodo kot projektni vodje morali sodelovati z drugimi komisarji s povezanih področij. Juncker hoče preprečiti, da bi komisarji spet skrbeli le za svoje vrtičke in jih branili pred komisarskimi »tekmeci«. Tako bi bili projekti bolje vodeni in usklajeni, kot se je dogajalo do zdaj.

Sedem »projektnih vodij«

Sedem podpredsednikov bo v funkciji »projektnih vodij« imelo veliko moč. Lahko bodo zavrnili predloge komisarjev, ki po njihovi presoji niso primerni. »Dajem jim del oblasti,« je pojasnil Jean-Claude Juncker. V komisiji Joséja Manuela Barrosa so takšno vlogo filtra pogosto pripisovali najvišji evrokratki, generalni sekretarki komisije Catherine Day. Podpredsedniki v komisiji sicer ne bodo imeli statusa komisarjev prvega razreda. Juncker hoče, da bi komisija delovala enotno in brez odvečnega ljubosumja. Napovedal je, da bo sam le glavni koordinator, saj »v visoki starosti noče začeti kariere kot diktator«.

V novem vodstvu komisije opozarjajo, da komisarji v bruseljski palači Berlaymont »nimajo potnega lista«. Skratka, vsakdo bi moral imeti pred očmi evropske interese, in ne interese članic, iz katerih prihajajo. Tudi sama delitev položaj je glede na siceršnjo delitev moči v EU kar presenetljiva. Tako je vodilna članica Nemčija dobila komisarja za digitalno gospodarstvo. Günther Oettinger, ki je bil zadnjih pet let vplivni komisar za energetiko, je bil sicer v igri za resor trgovina. »Nisem happy, marveč srečen,« je z besedno igro komentiral razplet kadrovske kombinatorike.

Komisarka za trgovino, ki bo morala končati pogajanja z ZDA o prostotrgovinski trgovini, je na koncu postala Švedinja Cecilia Malmström. Zanimiva je usoda resorja širitve EU, ki ji je grozilo, da bo izginila s seznam komisarskih zadolžitev. Dosedanji komisar Štefan Füle je bil pristojen za širitev in evropsko sosedsko politiko. Po novem je namesto širitve v opisu funkcije komisarja iz Avstrije Johannesa Hahna zapisano – širitvena pogajanja. Logika, ki je v ozadju tega semantičnega sporočila, je: v prihodnjih letih vstopanja novih članic gotovo ne bo.

Britanec in Francoz za gospodarstvo in finance

Juncker je s kadrovsko potezo poskušal na svojo stran dobiti tudi britanskega premiera Davida Camerona. Lord Jonathan Hill bo postal komisar za finančni sektor. Temu se že postavlja po robu del levosredinskih evropskih poslancev, češ da je konservativec z Otoka preveč povezan z bančnim lobijem in da bo posledično preveč popustljiv do londonskega Cityja. Tudi prihodnji komisar za gospodarske in finančne zadeve, francoski socialist Pierre Moscovici, se bo moral veliko ukvarjati s svojo domovino. Francija vztrajno krši javnofinančna pravila EU in kljub podaljšanju roka ne bo dosegla ciljev na področju primanjkljaja pred letom 2017.

Popularizacija evropske ideje

Ne nazadnje Juncker od novih komisarjev tudi pričakuje, da bodo večkrat odšli iz Bruslja in v članicah popularizirali evropsko idejo, saj da ljudje sploh več ne vedo, kaj se v EU dela.