V Bruslju resna in neposredna grožnja napada

V živo: V celoti je zaustavljen promet v podzemni, odpovedanih veliko javnih prireditev. ZN potrdili skupen boj proti IS.

Objavljeno
21. november 2015 09.43
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Teden dni po tragičnih napadih v Parizu, v katerih je življenje izgubilo 130 ljudi, več deset je huje ranjenih, je danes varnostni svet Združenih narodov soglasno potrdil francoski predlog resolucije, ki poziva države članice ZN, naj sprejmejo vse potrebne in zakonite ukrepe proti Islamski državi (IS) in Fronti al Nusra. Resolucija sicer ne daje pravne podlage za vojaško ukrepanje, predstavlja pa velik političen korak. Do sedaj velike sile namreč še niso bile sposobne sprejeti nobene resolucije glede Sirije, predvsem zaradi razlik o stališčih do sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Francija je včeraj podaljšala izredno stanje za tri mesece, notranji ministri Evropske unije pa so se v Bruslju dogovorili za večji nadzor zunanjih meja, večji nadzor na letalskimi potniki in strožje ukrepanje proti trgovini z orožjem.

***

Dogajanje tudi danes spremljamo v živo:

15.31: Francoska policija je danes izpustila sedem od osmih ljudi, ki jih je v sredo aretirala med protiteroristično operacijo v pariškem predmestju Saint Denis. V priporu medtem ostaja Jawad Bendaoud, ki je priznal, da je oddal stanovanje dvojici iz Belgije »kot uslugo,« pri čemer drugih informacij ni izdal, češ, da jih ne pozna. Po navedbah Bendaouda, ga je »prijatelj prosil za streho nad glavo za dva njegova prijatelja za nekaj dni«. Povedal naj bi mu, da nima vzmetnic, pa so menda potrebovali le vodo in mesto za molitev. »Prosili so me za uslugo in sem jo izpolnil. Nisem vedel, da so teroristi,« je povedal Bendaoud, preden ga je policija vklenjenega odpeljala. Sam je sicer nekoč že bil v zaporu in sicer zato, ker je nekoga do smrti pretepel, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na vire, ki so blizu preiskavi, je policijo do Abaaouda nevede pripeljala njegova sestrična, Hasna Aitboulahcen, ki je bil skupaj z Abaaoudom v operaciji ubita.

15.10: Iz ene izmed večjih pariških bolnišnic je še nepojasnjeno izginilo več zaščitnih oblek. Francoske oblasti zaradi strahu pred kemičnim in biološkim orožjem ščitijo vse vodne viri v okolici mesta, poroča Telegraph. Strah še dodatno krepijo govorice, da naj bi v Bruslju včeraj zvečer našli kemikalije, a belgijske oblasti opozarjajo ljudi, naj ne širijo govoric.

14.41: V Bruslju že od zgodnjih jutranjih ur velja najvišja stopnja nevarnosti. Državni krizni center je ocenil, da je grožnja napada resna in neposredna. Priporočilo državnega kriznega centra ljudem se glasi: »Prosimo da se ognete krajem v Bruslju, na katerih je veliko ljudi - koncertom, velikim prireditvam, železniškim postajam, letališčem, javnemu prevozu«.

Vlaki podzemne železnice že cel dan ne vozijo, ljudje pa lahko uporabljajo tramvaje in avtobuse. Na ulicah je manj ljudi, tržnice so bile kot opustele, okrepljene so vojaške patrulje na ogroženih točkah. Okoli poldneva so izpraznili več večjih nakupovalnih središč, poroča naš dopisnik Peter Žerjavič.

Podzemne železnice bodo zaprte vsaj do nedelje.  Foto: AFP

Med drugim je bil že odpovedan koncert legendarnega rokerja, »francoskega Elvisa« Johnnyja Hallydaya. Odpovedana je bila tudi nogometna tekma Lokeren - Anderlecht. V prvi belgijski nogometni ligi sicer še nočejo upoštevati nasveta oblasti, naj preložijo vse tekme. Tudi simbol mesta, velika konstrukcija Atomium, je zaprt. Mestni muzeji so zaprli vrata.

Veleposlaništvo ZDA je svetovalo ameriškim državljanom, naj raje ostanejo doma.

Po besedah belgijskega premiera Charlesa Michela obstaja tveganje podobnega napada, kot se je zgodil pred osmimi dnevi v Parizu, ki bi ga izpeljali z eksplozivom in orožjem. Belgijce je pozval naj bodo pazljivi, a ne panični. Tarče napadov naj bi bile točke, kjer se zbira veliko ljudi.

Bruseljski mediji so objavili neuradne informacije, da so v petek zvečer med preiskavami v četrti Molenbeek, kjer je živelo več storilcev pariških napadov, našli tudi kemikalije in eksploziv. Oblasti sicer pozivajo prebivalce, naj ne širijo govoric in naj sledijo uradnim obvestilom.

Eden od sostorilcev iz Pariza Salah Abdeslam, ki se je po napadih odpravil proti Belgiji in ga je tudi blizu meje ustavila francoska policija, ni pa ga prijela, je še vedno na begu.

14.30: O razmerah v belgijskem glavnem mestu poroča naš dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič. Spremljate ga lahko tudi na njegovem twitter profilu.

13.14: Vodstvo prve belgijske nogometne lige je danes zaradi terorističnih groženj v Bruslju odpovedalo prvenstveno tekmo med Lokerenom in Anderlechtom. Tekma bi morala biti na sporedu danes popoldan, a so jo iz varnostnih razlogov odpovedali. Preostale tekme 16. kroga belgijske lige, tri bodo danes, tri pa v nedeljo, bodo odigrane kot predvideno.

12.19: Tajno Natovo poročilo misije v Afganistanu, ki je prišlo v javnost, razkriva namero o znatno okrepljeni podpori afganistanskim varnostnim silam. Nato vsebine poročila ni potrdil, a tiskovni predstavnik je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal, da bodo o razmerah v Afganistanu govorili na srečanju zunanjih ministrov v Bruslju 1. in 2. decembra.

11.50: Belgijski predsednik vlade Charles Michel pravi, da je razlog za največjo stopnjo alarma tveganje napada z eksplozivom in orožjem, poroča naš dopisnik Peter Žerjavič.

11.42: Turčija je prijela belgijskega državljana maroškega rodu, ki je osumljen, da je povezan s terorističnimi napadi v Parizu. 26-letnemu Ahmetu Dahmaniju očitajo, da je sodeloval pri izbiri krajev za napad, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 130 ljudi, AFP povzema Slovenska tiskovna agencija. Osumljenca so prijeli v bližini turističnega mesta Antalyja na jugu Turčije. Skupaj z njim so prijeli še dva sirska državljana, ki naj bi mu pomagala priti čez mejo v Sirijo.

   26-letni Ahmet Dahmani in eden izmed sirskih državljanov, ki so bili prijeti v Turčiji. Foto: AFP

11.38: Belgijske oblasti so danes tri ljudi, ki so jih aretirali v zadnjih dnevih, obtožile vpletenosti v teroristične napade v Parizu. Že v začetku tedna so vpletenosti v napad obtožili Hamso Attouja in Mohammeda Amrija. Na begu je še Salah Abdeslam, ki je prav tako osumljen vpletenosti v pariške napade.

10.44: Voditelji Združenja držav jugovzhodne Azije so na današnjem vrhu ostro obsodili napade skrajnežev v Parizu in Maliju. »Storilci teh strahopetnih in barbarskih dejanj ne predstavljajo nobene rase, vere ali prepričanj,« je dejal premier Malezije, večinsko muslimanska države, Najib Razak. 

10.36: Vojaki v Bruslju, kjer je razglašena največja stopnja ogroženosti pred terorističnimi napadi, varujejo turistične znamenitosti, hotele in trgovine. Zastražen je tudi belgijski hotel Radisson Blu, ki pripada isti verigi hotelov, ki je bil včeraj tarča napada skrajnežev v Maliju. Podzemna železnica v Bruslju ne obratuje, najverjetneje pa ne bo obratovala tudi jutri, piše BBC.

10.10: Mali žaluje za žrtvami včerajšnjega terorističnega napada, ki je zahtevalo 21 življenj.  Sodelovanja v teroristični napad na hotel v malijski prestolnici Bamako so osumljene najmanj tri osebe.

Oblasti pozivajo državljanje in turiste naj se ne zbirajo oziroma naj se izogibajo lokacijam, kjer se pričakuje večje število ljudi.


 

9.33: Vsaj 80 svetovnih voditeljev se bo kljub terorističnim napadom minuli teden udeležilo odprtja podnebnega vrha, ki bo potekal 30. novembra v Parizu, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnila izvršna sekretarka Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC) Christiana Figueres.

8:55: Francoski predsednik Francois Hollande bo v torek na obisku v Washingtonu, v četrtek pa v Moskvi skušal oblikovati široko koalicijo proti IS. Resolucijo naj bi za zračne napade Velike Britanije v Siriji izkoristil tudi premier David Cameron, piše STA.

8.44: Francoski veleposlanik pri ZN Francois Delattre je resolucijo opredelil kot zgodovinsko, ker zagotavlja učinkovit boj proti mednarodnemu terorizmu pod okriljem mednarodnega prava in ustanovne listine ZN. Franciji naj bi bilo z resolucijo omogočeno, da okrepi zračne napade na IS tudi s pomočjo letalonosilke Charles de Gaulle.

8.20: Resolucija poziva članice ZN, naj na ozemlju pod nadzorom IS sprejmejo vse potrebne ukrepe v skladu z mednarodnim pravom, človekovimi pravicami, pravicami beguncev in humanitarnim pravom, da izbrišejo varna zavetišča IS v Siriji in Iraku. Resolucija teroristične napade IS v tujini razglaša za globalno grožnjo brez primerjave mednarodnemu miru in varnosti. Poleg Pariza omenja tudi napade v Tuniziji, Turčiji, Egiptu in Bejrutu.

Francoska resolucija se nikjer ne sklicuje na 7. poglavje ustanovne listine ZN, ki avtorizira uporabo sile, niti ne daje pravne podlage za vojaško posredovanje, ampak daje predvsem moralno in politično podporo Franciji, da nadaljuje napade na IS.

 Gre za poziv mednarodni skupnosti, naj zajezi pritok tujih borcev v Irak in Sirijo, prepreči financiranje teroristov in kaznuje odgovorne za teroristične napade, kršitve mednarodnega humanitarnega prava in kršitve človekovih pravic. Pri tem omenja tudi barbarsko uničevanje kulturne dediščine na ozemljih pod nadzorom IS.

7.50: V Belgiji so ponoči povišali stopnjo nevarnosti pred terorističnimi napadi na najvišjo raven. Oblasti so ukrep utemeljile z »resno in neposredno grožnjo.« Prebivalcem belgijske prestolnice odsvetujejo, da bi se zadrževali na krajih, kjer je veliko ljudi, prav tako so danes v celoti zaustavili promet v podzemni železnici.


Belgijske oblasti so nekaj ur pred tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tri ljudi, ki so jih aretirali v zadnjih dnevih, obtožile vpletenosti v teroristične napade v Parizu. Že v začetku tedna so vpletenosti v napad obtožili Hamso Attouja in Mohammeda Amrija. Na begu je še Salah Abdeslam, ki je prav tako osumljen vpletenosti v pariške napade.

Za Abdeslama, ki ima prebivališče v Belgiji, njegov brat Brahim pa se je razstrelil v pariškem baru, domnevajo, da se skriva v Belgiji. Abdeslam naj bi imel testne vezi z glavnim načrtovalcem napadov Abdelhamidom Abbaudom, ki je bil ubit med sredini policijsko racijo v pariškem predmestju. Oba sta odraščala v revni bruseljski četrtk Molenbeek.

Nedavni napadi sprožajo številna vprašanja o nasilnosti francoske družbe: »Smo res tako socialno, ekonomsko in politično kruti?« Nekateri mladi najdejo svoj smisel v islamski radikalizaciji zato in po tem, ko jim je spodletelo, piše v današnjem Delu Mimi Podkrižnik.