ZN: Nove omejitve na balkanski poti krepijo napetosti

Organizacije v skupni izjavi poudarjajo, da je treba nujno na vstopnih točkah vzpostaviti dodate sprejemne kapacitete.

Objavljeno
20. november 2015 16.35
Policisti in begunci v nastanitvenem centru za begunce v Dobovi, Slovenija 23.oktobra 2015. [begunci,emigranti,begunski centri,namestitveni centri,Dobova,Slovenija,policisti,policija,zaščitne maske za dihala]
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Ženeva – Nove omejitve na mejah na balkanski begunski poti, vključno z ločevanjem beguncev in migrantov, krepijo napetosti na mejnih prehodih in ustvarjajo vse bolj nevzdržne razmere, saj ostajajo mnogi ujeti na prostem ob vse nižjih temperaturah, so po poročanju Slovenske tiskovne agencije danes v skupni izjavi opozorili UNHCR, Unicef in IOM.

Agencije ZN in Mednarodna organizacija za migracije (IOM) so se odzvale, potem ko so nekatere države na balkanski poti začele ločevati med begunci, ki bežijo pred vojnami, in migranti ter jih na tej podlagi spuščati v državo.

V skupni izjavi so kritizirale ta ukrep, ker »ljudi profilirajo na podlagi narodnosti«. »To postaja vse bolj nevzdržno, ne samo v luči vse nižjih temperatur in tveganj za otroke in druge s posebnimi potrebami,« so izpostavili po poročanju STA.

Tiskovni predstavnik Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Adrian Edwards je danes novinarjem v Ženevi dejal, da omejitve »povzročajo napetosti na mejnih prehodih ter puščajo migrante in begunce, ki so ujeti na različnih mejnih točkah, v popolni negotovosti«. »In to pred približevanjem zime povzroča resne skrbi,« je poudaril.

»Nujno potrebno je na vstopnih točkah vzpostaviti dodate sprejemne kapacitete,« je dejal.

»Morali so zapustiti svoje domove«

Poudaril je, da več kot 4000 beguncev in migrantov še vedno vsak dan prihaja v Evropo na grške otoke. »Zato se odločili iz nuje, iz obupa, morali so zapustiti svoje domove, svoje družine. To je nekaj, na kar letni časi nimajo vpliva,« je poudaril. »Mora obstajati način za spopadanje s temi razmerami,« je dodal.

Tiskovni predstavnik IOM Joel Millman je izpostavil, da je Slovenija začela uvajati selekcijo med migranti in begunci, kar vodi v skrb, da bi se migranti lahko preusmerili na poti čez Bolgarijo in Albanijo, kjer so razmere še bolj tvegane, poroča STA.

Tiskovna predstavnica Sklada ZN za otroke (Unicef) Sarah Crowe pa je opozorila, da so zaradi padanja temperatur v nevarnosti še posebej dojenčki in invalidni otroci, še posebej ranljivi pa so otroci brez spremstva odraslih.

Pri tem je izpostavila, da je sedaj med begunci in migranti, ki vstopajo v Makedonijo, kar tretjina mlajših od 18 let, junija jih je bilo deset odstotkov.

Ni sicer jasno, koliko otrok je med begunci in migranti na balkanski poti, po podatkih Unicefa pa jih je trenutno v Evropi med prosilci za azil 214.000, še navaja STA.