Zunanji ministri EU: Nekateri bi nadaljevali pogajanja s Turčijo, drugih jih prekinili

Nemčija je prepričana, da prekinitev pogajanj o članstvu v EU ne bi prinesla ničesar, Avstrija zahteva, da se nemudoma končajo.

Objavljeno
28. april 2017 14.10
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Zunanji ministri EU so danes ob prihodu na neformalno srečanje v Valetti izražali različna mnenja glede nadaljevanja pristopnih pogajanj med EU in Turčijo. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je odločno nasprotoval prekinitvi pogajanj, vodja avstrijske diplomacije Sebastian Kurz pa se je vnovič zavzel, da se Unija s Turčijo ne bi več pogajala.

Gabriel je izrazil prepričanje, da prekinitev pogajanj »ne bi prinesla ničesar« in da bi šlo za »popolnoma napačen odziv«. Je pa predlagal, da bi se strani pogovarjali v novem formatu in da bi morala EU jasno dati vedeti, kaj pričakuje od Turčije. Poudaril je, da Turčija ostaja velika soseda Unije. »Še v času vojaške diktature Turčije nismo izključili iz Nata. Zakaj bi bili zdaj zainteresirani za to, da jo pahnemo proti Rusiji,« je vprašal.

Avstrijski zunanji minister Kurz je po drugi strani ponovil, da je treba pogajanja prekiniti, saj po njegovem mnenju nimajo smisla. Prava pot bi po njegovem bil sporazum o sosedskem sodelovanju, ki bi opredeljeval nadaljnje sodelovanje med Unijo in Turčijo. »Da stikom s Turčijo, ne članstvu v Uniji,« je še dejal.

Za luksemburškega zunanjega ministra Jeana Asselborna pa so pogajanja s Turčijo že mrtva. »Po referendumu je stara Turčija, kot smo jo poznali, svobodna in prozahodna Turčija, pravna država, umrla. In s tem je dejansko mrtev tudi pristopni proces,« je dejal.

Na današnjem zasedanju, ki se ga udeležuje tudi vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec, kljub zaostrovanju odnosov EU in Turčijo po neuradnih informacijah ni pričakovati dramatičnih odločitev. Pristopna pogajanja s Turčijo so sicer že dolgo v pretežno zamrznjenem stanju.

Odnosi se zaostrujejo od neuspelega državnega udara v Turčiji julija lani, po katerem je avtoritarni predsednik Recep Tayyip Erdoğan sprejel niz ukrepov v nasprotju z vrednotami EU. Nazadnje je na spornem referendumu o ustavnih spremembah bistveno okrepil svojo moč.

Zunanjim ministrom EU se bo v delu zasedanja pridružil tudi turški zunanji minister Mevlüt Çavuşoğlu.