Abas grozi s prekinitvijo spravnega dogovora s Hamasom

Hamas se je odzval, da je kmalu predvideno srečanje s predstavniki Fataha o uresničevanju spravnega dogovora.

Objavljeno
07. september 2014 15.32
PALESTINIAN-ISRAEL-PEACE-US-ABBAS
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ramala − Palestinski voditelj Mahmud Abas je zagrozil, da bo prekinil partnerstvo z gibanjem Hamas v vladi narodne enotnosti, če gibanje ne bo spremenilo delovanja na območju Gaze in vladi narodne enotnosti omogočilo, da bo izvajala oblast na območju, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Ne bomo sprejeli partnerstva s Hamasom, če bo vzporedna 27-članska vlada še naprej vladala na območju Gaze,« je sinoči ob prihodu v Kairo opozoril Abas. V egiptovskem glavnem mestu bo dva tedna po koncu 50-dnevne izraelske ofenzive na območju Gaze nagovoril ministrsko zasedanje Arabske lige.

Palestinsko gibanje Hamas je v sporočilu za javnost trditve Abasa označilo za »neresnične, neutemeljene in neupravičene«, piše STA. Tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri je dodal, da je kmalu predvideno srečanje predstavnikov Hamasa in Abasovega gibanja Fatah o uresničevanju spravnega dogovora iz aprila.

Po letih razkola sta Palestinska osvobodilna organizacija (PLO), katere jedro tvori Abasov Fatah, in Hamas, ki od leta 2007 vlada na območju Gaze, 23. aprila podpisala spravni dogovor, na podlagi katerega so drugega junija oblikovali prehodno vlado narodne enotnosti, v kateri so neodvisni politiki in tehnokrati. Takrat je Hamasova vlada odstopila, kljub temu pa Hamas še vedno dejansko vlada na območju Gaze, potem ko so zaradi začetka izraelske ofenzive na Gazo osmega julija začasno prekinili izvajanje spravnega dogovora, še piše STA.