Abas namerava postaviti triletni rok za ustanovitev palestinske države

Palestinski predsednik bo v govoru pred generalno skupščino ZN predstavil nov časovni načrt za palestinsko-izraelska pogajanja.

Objavljeno
23. september 2014 15.32
UN Abbas
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

New York − Palestinski predsednik Mahmud Abas je napovedal, da bo ta teden v govoru pred generalno skupščino Združenih narodov predstavil nov časovni načrt za palestinsko-izraelska mirovna pogajanja. Po navedbah palestinskih virov namerava Abas predlagati triletni rok za končanje izraelske zasedbe palestinskih ozemelj in ustanovitev palestinske države, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V ponedeljkovem govoru pred študenti v New Yorku je Abas pozval svet, naj »znova razmisli o Palestini«. »Mednarodna skupnost je odgovorna za zaščito našega ljudstva, ki ga ustrahujejo naseljenci, okupatorska vojska,« je poudaril. »Ne moremo razumeti, zakaj izraelska vlada ne dojame, da je z bombardiranjem Gaze, v katerem je bilo ubitih na tisoče žensk in otrok, zasejala še več sovraštva,« je še dejal po poročanju STA.

Pri tem je napovedal, da bo ta teden v ZN predstavil nov časovni načrt za mirovna pogajanja. »Dovolj je, končajte okupacijo. Zahtevamo, da se mednarodna skupnost preneha skrivati za pozivi k obnovitvi pogovorov,« je bil še kritičen. Izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja pa je v energičnem govoru pozval: »Končajte okupacijo, omogočite mir.« Po navedbah STA je Abasov govor pred GS ZN predviden za petek.

V Kairu naj bi se medtem danes nadaljevala pogajanja med Izraelom in Palestinci glede dolgoročne rešitve konflikta v zvezi z Gazo. Strani sta se konec avgusta dogovorili za premirje, s katerim se je končalo 50-dnevno prelivanje krvi.

Na pogajanjih naj bi odprli številna sporna vprašanja, kot sta palestinska zahteva po pristanišču in letališču za Gazo ter izraelska zahteva po razorožitvi palestinskih skrajnežev na območju, še poroča STA.