Afriškim migrantom uspelo vdreti v špansko enklavo Ceuto

Dva migranta sta pri tem umrla, 12 pa so jih zaradi poškodb prepeljali v bolnišnico.

Objavljeno
25. december 2015 19.19
Spain Europe Migrants
S. M., STA
S. M., STA

Več kot 180 afriškim migrantom je danes uspelo prebiti mejno ograjo in vdreti na špansko ozemlje v Ceuti, španski enklavi, ki leži na severni afriški obali ob Sredozemskem morju, obkrožena z maroškim ozemljem, je poročala uradna španska tiskovna agencija Efe.

Dva migranta sta pri tem umrla, 12 pa so jih zaradi poškodb prepeljali v bolnišnico.

Do vdora v Ceuto, enega največjih v zadnjih mesecih, je prišlo zgodaj davi okoli 4. ure v bližini Benzuja na severu enklave. Migranti naj bi izkoristili dejstvo, da je bila ograja zaradi božičnih praznikov slabše varovana, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nekateri migranti so preplezali ograjo z bodečo žico z maroške strani, medtem ko so drugi v Ceuto priplavali z morja in ograjo tako zaobšli, je poročal lokalni časnik v Ceuti, El Faro.

Med podvigom sta utonila dva migranta, 12 pa so jih prepeljali v bolnišnico, so sporočile španske in maroške oblasti.

Maroške oblasti so sicer prestregle 104 migrante, ki so na policiste metali kamenje in proti njim uporabili palice, je poročala maroška tiskovna agencija MAP.

Prostovoljci Rdečega križa so migrante, ki so se uspeli prebiti v Ceuto, oskrbeli zaradi različnih poškodb, je sporočila ta organizacija. Dvanajst od njih so morali hospitalizirati zaradi različnih zlomov in podhladitve, so še zapisali v sporočilu.

Migrante so tudi oskrbeli z oblačili in čevlji, preden so jih prepeljali v začasen sprejemni center v Ceuti, še navaja AFP.

Ceuta ima 85.000 prebivalcev in leži nasproti Gibraltarja. Skupaj z drugo špansko enklavo Melillo sta ozemlji, ki imata edino kopensko mejo Evropske unije z Afriko.