AI: Boko Haram od leta 2014 ugrabil več kot 2000 žensk

Po svetu se bodo danes spomnili ugrabitve 219 šolark, ki so jih odpeljali pripadniki milice Boko Haram.

Objavljeno
14. april 2015 12.49
Nigeria Kidnapped Girls Anniversary
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Abuja − V nigerijskem glavnem mestu Abuja in marsikje drugod po svetu se bodo danes spomnili ugrabitve 219 šolark, ki so jih iz mesta Chibok na severovzhodu Nigerije pred natanko letom dni odpeljali pripadniki skrajne islamistične milice Boko Haram.

Žalostne obletnice se bodo spomnili s slovesnostmi in pozivi k izpustitvi ugrabljenih deklet. Osrednja slovesnost bo v Abuji, kjer skoraj vsak dan od ugrabitve pripravijo shod in zahtevajo izpustitev ugrabljenih šolark. Velik shod z molitvami načrtujejo tudi v New Yorku, kampanja #BringBackOurGirls pa je sporočila, da bo znani nebotičnik Empire State Building zasijal v rdečih in vijoličnih barvah, ki simbolizirata konec nasilja nad ženskami.

Kot smo v Delu že poročali, je skrajna islamistična milica Boko Haram, ki si prizadeva na pretežno muslimanskem severu Nigerije ustanoviti neodvisno islamsko državo ter za ta namen izvaja napade na vladne ustanove, civiliste ter krščanske cerkve in šole, v katerih se po njihovih trditvah držijo zahodnega učnega modela, aprila lani iz vladne šole v državi Borno na severu Nigerije odpeljala 276 deklic. Sedeminpetdesetim je uspelo kmalu pobegniti, za preostalimi pa se je od maja lani, ko se jih je približno sto pojavilo v videoposnetku Boko Harama, na kateren so citirale Koran, izgubila vsaka sled. Vodja skrajne islamistične milice Abubakar Šekau je pozneje sporočil, da so se dekleta spreobrnila v islam in se poročila.

Množična ugrabitev je v mednarodni skupnosti sprožila obilo ogorčenja in pozive k reševalni misiji, nigerijske oblasti pa so se znašle pod plazom kritik zaradi neučinkovitega odziva. Vojska je pozneje sporočila, da ve, kje so dekleta − med drugim jih po navedbah organizacije za človekove pravice Amnesty International, ki se sklicuje na vojaški vir, zadržujejo v Kamerunu in Čadu −, a je v strahu za njihova življenja zavrnila možnost reševalne operacije. Po drugi strani so nigerijske varnostne sile s pomočjo vojaških enot iz Čada, Kameruna in Nigra Boko Haram v zadnjih tednih pregnale iz obsežnih območij, novoizvoljeni nigerijski predsednik Muhammadu Buhari pa obljublja, da bo islamistično milico dokončno zlomil. Danes je sporočil, da ne vedo natančno, kje ugrabitelji zadržujejo dekleta, a si bo prizadeval, da jih najdejo. »Čeprav si želim, ne morem obljubiti, da jih bomo našli, lahko pa zagotovim, da bo moja vlada storila vse, kar je v njeni moči, da jih pripelje domov,« je dejal.

AI: Boko Haram od leta 2014 ugrabil več kot 2000 žensk

Ob prvi obletnici ugrabitve nigerijskih šolark je organizacija za človekove pravice Amnesty International objavila poročilo z naslovom Naša naloga je streljati, klati in ubijati: Vladavina terorja Boko Harama, v katerem trdi, da so pripadniki Boko Harama od začetka leta 2014 ugrabili najmanj 2000 žensk in deklic.

Dekleta in ženske, ki jim je uspelo pobegniti, pričajo o prisilnem delu in prisilnih porokah ter o množičnih posilstvih, pa tudi o siljenju moških in dečkov k vojskovanju.

AI ocenjuje, da je bilo leta 2014 v nasilju Boko Harama ubitih več kot 4000 ljudi, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa najmanj 1500 ljudi, poroča AFP. »Grozljive usmrtitve, spolno nasilje in rekrutiranje otrok vojakov so vojni zločini in zločini proti človečnosti, ki bi jih morali preiskati,« je po navedbah Reutersa dejal avtor poročila Daniel Eyre.