AI poziva k neodvisni preiskavi civilnih žrtev ruskih zračnih napadov v Siriji

Amnesty International piše, da je Rusija morda uporabila prepovedano kasetno strelivo in nevodene bombe na poseljenih območjih.

Objavljeno
23. december 2015 09.20
YEAR2015-SYRIA-CONFLICT-RUSSIA-IRAN-FILES
Mo. B., STA
Mo. B., STA

London – Mednarodna organizacija Amnesty International je pozvala k neodvisni preiskavi informacij, da so ruski zračni napadi v Siriji terjali več sto civilnih žrtev. Medtem ko ruske oblasti trdijo, da napadajo samo »teroristične« tarče v Siriji, AI trdi, da je bilo v zgolj šestih napadih v Homsu, Idlibu in Alepu ubitih najmanj 200 civilistov, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Po nekaterih napadih so na poročila o civilnih žrtvah odgovorili z zanikanjem, po drugih so se preprosto zavili v molk,« navaja AI. Zato je ključno, da se domnevne kršitve preiščejo neodvisno in nepristransko, je dejal direktor za Bližnji vzhod in severno Afriko pri AI Philip Luther.

Poročilo AI o civilnih žrtvah v Siriji izpostavlja, da je Rusija morda uporabila mednarodno prepovedano kasetno strelivo in nevodene bombe na poseljenih območjih, piše STA.

Na podlagi pogovorov s pričami in preživelimi poročilo tudi navaja, da so ruske oblasti morda lagale, da bi prikrile škodo na mošeji in poljski bolnišnici, povzročeno v zračnem napadu.

»Nekateri ruski zračni napadi so neposredno ciljali civiliste ali civilne objekte na poseljenih območjih brez dokazov o vojaških tarčah ali celo zdravstvene objekte, njihov rezultat pa so bile smrt in poškodbe civilistov. Takšni napadi morda predstavljajo vojne zločine,« je dejal Luther.

»Rusija mora končati nediskriminatorne in druge nezakonite napade. Ustaviti morajo vsakršno uporabo kasetnega streliva in prenehati uporabljati nevodene bombe na civilnih območjih,« je po poročanju STA še pozval Luther.

Rusija odgovarja, da poročila še niso videli

Na obtožbe se je že odzval tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je dejal, da poročila še niso videli, da pa ga bodo pregledali. »Nimamo nobenih informacij o zanesljivosti podatkov, ki jih je posredoval Amnesty International,« je izjavil Dmitrij Peskov.

Tudi vir na ruskem zunanjem ministrstvu je podvomil v vire AI. »Pomembno je vedeti, kakšne vire uporablja AI. Sirski observatorij za človekove pravice (...) za nas ni vir informacij,« je dejal.