Ameriška desnica želi bankam sneti okove

Republikanci razbijajo nadzor nad bankami, ki ga je prinesla velika kriza izpred devetih let.

Objavljeno
09. junij 2017 09.29
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
Spodnji dom ameriškega kongresa se je včeraj v senci zaslišanja nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeya lotil razgradnje zakonodaje o nadzoru finančne industrije. Republikanska večina je ob negodovanju demokratov sprejela zakon, ki odpravlja nekatera ključna določila o strožjih pravilih za Wall Street.

Ameriške banke, ki so jim po hudi finančni krizi z leta 2008 s pravili, po predlagateljih imenovanih Dodd-Frank, nekoliko zategnili uzde, se zaradi tega že nekaj časa pritožujejo, med drugim menijo, da morajo na stran dati prevelike rezerve denarja. Želje jim skuša uresničiti republikanski poslanec Jeb Hensarling, ki v spodnjem domu vodi odbor za finančne storitve in ki je spisal včeraj sprejeti zakon o finančni izbiri. »Dodd-Frank predstavlja največje administrativno breme za gospodarstvo, večje kot vsa druga zakonodaja iz obdobja (predsednika Baracka) Obama skupaj. Obstaja boljši način, gospodarska rast za vse, brez reševanja bank,« je prepričan Hensarling.

Njegov več kot 600-strani dolg zakonski predlog med drugim odpravlja Volckerjevo pravilo, ki bankam s poroštvom države prepoveduje stave na tvegane naložbe. Prav tako želi z njim odpraviti pravilo, ki naj bi začelo veljati danes, po katerem morajo finančni svetovalci dati prednost interesom strank pred svojimi zaslužki. Cilja tudi na urad za finančno zaščito potrošnikov in njegovo pravico, da nadzira delovanje velikih bank in posojilnice, ki ponujajo kratkoročna posojila z visokimi obrestmi. Kar sproža alarm pri zagovornikih nadzora finančne industrije, po njihovem mnenju rahljanje pravil odpira vrata za novo krizo.

»To bi bilo slabo za potrošnike, slabo za vlagatelje in slabo za ameriško gospodarstvo, na koncu pa slabo za vse nas,« trdi Lisa Donner, direktorica organizacije Americans for Financial Reform, ki povezuje okoli dvesto aktivističnih skupin. V njihov prid je dvom političnih analitikov, da se bo zakon ob tesni večini desnice v senatu prebil skozi zgornji dom kongresa. Črnogledi so tudi lobisti in odvetniki Wall Streeta, „»obstaja nič odstotkov možnosti, da bi predlog v sedanji obliki prestal glasovanje v senatu,« meni odvetnik Matthew Dyckman.