Ameriška vojska na objekt IS odvrgla največjo nejedrsko bombo doslej

Gre za prvi primer uporabe »matere vseh bomb« v bojne namene.

Objavljeno
13. april 2017 21.15
US-POLITICS
Ma. F.
Ma. F.

Washington – Pentagon je sporočil, da je ameriška vojska na objekt skrajne skupine Islamske države (IS) v Afganistanu odvrgla največjo nejedrsko bombo doslej, poroča CNN. 9,8 tone težko bombo MOAB (»mati vseh bomb«) so odvrgli z ameriškim letalom MC-130 ob 19.30 uri po lokalnem času. Tarča so bili podzemni predori in osebje Islamske države v okrožju Achin v provinci Nangarhar.

»Tarča je bil podzemni sistem predorov in jam, ki jih pripradniki Islamske države uporabljajo za prosto prehajanje, s čimer v okrožju lažje locirajo ameriške vojaške svetovalce in pripravnike afganistanskih sil,« je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer. Vojska trenutno ocenjuje obseg škode po eksploziji bombe.

Območje, kjer je bila obvržena bomba MOAB, je pretežno gorato in redko poseljeno, pravi dopisnik televizije BBC. Po poročanju lokalnih virov je bila eksplozija tako silovita, da so jo slišali v sosednjih dveh območjih. Ko še poroča dopisnik za BBC, je bilo v eksploziji ubitih precej pripadnikov Islamske države, domnevno tudi brat enega od vodij.

Kot je povedal poveljnik ameriških sil v Afganistanu, general John Nicholson, je ameriška vojska uporabila pravo orožje.

Gre za prvi primer uporabe bombe MOAB v bojne namene. Razvili so jo v času vojne v Iraku, ZDA pa jih imajo domnevno okrog 15.

Okrožje Achin je primarni center aktivnosti skrajne skupine Islamska država v Afganistanu.