Turčija zanikala, da bi ameriškim silam dovolila uporabo svojih oporišč

Iz turške vlade so sporočili, da z ZDA niso sklenili nobenega novega dogovora o uporabi letalskega oporišča Incirlik.

Objavljeno
13. oktober 2014 12.15
TOPSHOTS-TURKEY-SYRIA-KURDS-CONFLICT
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Ankara, Washington − Turški spletni portal The Hürriyet Daily News je danes poročal, da naj bi oblasti v Ankari popustile pritiskom z Zahoda in ameriških zračnim silam dovolile uporabo njihovih oporišč za napade na Islamsko državo v Siriji, prav tako naj bi se smelo na turškem ozemlju uriti do 4000 sirskih opozicijskih borcev.

A so pozneje turške oblasti kakršenkoli nov dogovor o uporabi turških oporišč za napade na IS zanikale. »Z ZDA nismo sklenili nobenega novega dogovora o [zračnem oporišču] Incirlik,« je za AFP povedal anonimni vir blizu turške vlade in dodal, da se še vedno pogajajo. Ameriške sile oporišče Incirlik sicer že uporabljajo za logistične in humanitarne namene, a ne za napade v Siriji.

Turški parlament je v začetku meseca sicer odobril morebitno vojaško posredovanje v Siriji, a se vlada doslej še ni odločila za ta korak. Turška vojska na južnih mejah tako še vedno zgolj opazuje dogajanje v sirskem mestu Kobani, kjer se že od sredine septembra bije bitka med kurdskimi borci in pripadniki Islamske države. Prav tako je zaprla mejo za vse Kurde, ki bi se hoteli pridružiti kurdskim silam.

Ameriška svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice je sicer poudarila, da ZDA od Turčije ne zahtevajo napotitve turških vojakov v Sirijo, ampak se z njimi dogovarjajo o drugih načinih delovanja proti IS - med drugim so svoje meje zaprli za tuje borce, ki bi se hoteli priključiti Islamski državi, hkrati pa menda skrajnežem preprečujejo izvoz nafte iz Sirije. »Turčija lahko prispeva na več načinov,« je še povedala.

Pozornost svetovne javnosti je v zadnjih tednih usmerjena predvsem v dogajanje v mestu Kobani, ki je delno že pod nadzorom sunitskih skrajnežev IS. Od začetka njihove ofenzive na širše območje okoli kurdskega mesta je bilo ubitih 500 ljudi. Približno 300.000 prebivalcev mesta in okoliških vasi je moralo zbežati, večina, skoraj 200.000, se jih je zatekla v Turčijo.