Ameriške volitve: desnica na poti v senat

Po napovedih volilnih analitikov bodo republikanci kljub tesnim tekmam prevzeli večino v zgornjem domu.

Objavljeno
14. oktober 2014 20.16
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

Washington − Tri tedne pred ameriškimi kongresnimi volitvami je republikanska stranka na robu zmage za nadzor nad senatom, zgornjim domom ameriškega parlamenta. Toda prednost desnice je še vedno tako neznatna, da se lahko njeno napovedovano zmagoslavje hitro sprevrže v demoralizirajoč poraz.

Republikancem dobro kaže v šestih konservativnih državah, kjer so pred šestimi leti na valu prve volilne kampanje predsednika Baracka Obame v senat prišli demokrati. Zvezdniška kandidata desnice demokratom mešata štrene tudi v nihajočih državah Iowa in Kolorado. Toda po drugi strani ima desnica težave v modrem Kansasu, državi, ki vedno voli republikance, tokrat pa ankete prednost dajejo neodvisnemu in politično izmuzljivemu kandidatu Gregu Ormanu.

Demokrati imajo v stočlanskem senatu 55 sedežev, republikanci jih morajo za prevlado v začetku novembra prevzeti vsaj šest. Na vrhu njihovega načrtovanega jesenskega plena so Montana, Zahodna Virginija in Južna Dakota, čeprav je v slednji poplava predvolilnih oglasov nekoliko razživela na videz že povsem odločeno tekmo. Analitiki so  vse tri zvezne države že vrezali na republikanski rovaš. Desnici dobro kaže tudi v Louisiani, Arkansasu in na Aljaski, kjer demokratskim senatorjem okoli vratu visi mlinski kamen v obliki nepriljubljenosti predsednika Obame.

Večina statističnih modelov, s katerimi napovedujejo rezultate volitev, tako na zvezni ravni daje jasno prednost republikancem. Časnik Washington Post in njegov Volilni laboratorij (Election Lab) jim pripisuje kar 94-odstotno verjetnost za prevzem senata. Model LEO, ki so ga razvili pri New York Timesu, je bolj previden − daje jim 64-odstotno možnost. Najbolj zadržani so pri FiveThirtyEight, spletni strani slovitega analitika Nata Silverja, saj je po njihovi napovedi verjetnost za zmago republikancev »le« 58-odstotna.

Tudi Sam Wang, profesor biofizike in nevrologije na univerzi Princeton, ki je med redkimi kredibilnimi volilnimi analitiki še pred tedni demokratom dajal 70-odstotno možnost za večino v senatu, sedaj več možnosti pripisuje republikancem. Povzetek vseh napovedi se glasi, da bo desnica demokratom izpulila sedem sedežev, kar bi bilo več kot zadosti, da bi se predsednik Obama zadnji dve leti predsedniškega mandata soočal s povsem sovražnim kongresom. In bi lahko še večkrat kot sedaj odhajal na partije golfa, saj bi državo vodil le še po nazivu.