Ameriške zračne sile posredovale v bližini Bagdada

Tokratni napad blizu Bagdada govori o tem, da so ZDA razširile obseg misije proti skrajnežem Islamske države.

Objavljeno
16. september 2014 12.14
IRAQ-CRISIS/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Washington - ZDA so izvedle prvi zračni napad na pripadnike Islamske države v bližini Bagdada, je v ponedeljek sporočila ameriška vojska. Njena letala so v zadnjih 24 urah izvedla napad blizu Bagdada in še enega blizu gore Sindžar, poroča Slovenska tiskovna agencija.

ZDA so minuli mesec sprožile zračne napade na položaje Islamske države na severu Iraka. Vključno z najnovejšimi so jih od začetka avgusta izvedle že 162. Tokratni napad blizu Bagdada govori o tem, da so ZDA razširile obseg misije proti skrajnežem.

Kot je v ponedeljek sporočilo tudi ameriško centralno poveljstvo, napad jugozahodno od Bagdada spada v okvir »razširjenih prizadevanj«, ki presegajo zaščito Američanov na območju in humanitarno misijo.

To je minuli teden že napovedal ameriški predsednik Barack Obama. V televizijskem nagovoru je namreč predstavil svojo strategijo boja proti Islamski državi v Siriji in Iraku, ki med drugim predvideva dodatne zračne napade v obeh državah. »Naš cilj je jasen. IS bomo razgradili in na koncu uničili s celovito in trajno protiteroristično strategijo,« je napovedal.

V najnovejših napadu pri Sindžarju je bilo uničenih šest vozil Islamske države, v napadu pri Bagdadu pa položaj skrajnežev, s katerega so obstreljevali iraške vojake, so v ponedeljek še sporočili v Washingtonu.

Zunanji ministri 20 pretežno zahodnih in arabskih držav so v ponedeljek v Parizu obljubili, da bodo njihove države Iraku pri boju z džihadisti Islamske države pomagale na vse možne načine, tudi z vojaško pomočjo.

Francija je tik pred odprtjem konference razkrila, da je prav v ponedeljek začela z vohunskimi poleti v podporo ameriški vojaški kampanji proti skrajnežem v Iraku. S tem se je pridružila Veliki Britaniji, ki prav tako izvaja obsežne vohunske polete v Iraku, še poroča STA.