Ameriški mediji: Napadalca sta se spogledovala z IS

Po poročanju medijev je napadalka pod psevdonimom razvpiti Islamski državi na facebooku izrekla pripadnost.

Objavljeno
04. december 2015 18.47
US-CRIME-SHOOTING
Mo. B.
Mo. B.

San Bernardino – V ZDA po krvavem napadu na center za pomoč osebam s posebnimi potrebami v San Bernardinu mrzlično iščejo razloge, ki so gnali morilski zakonski par – 28-letnega Syeda Rizwana Farooka in 27-letno Tashfeen Malik. The New York Times (NYT) poroča, da je Malikova pred časom pod psevdonimom na družabnem omrežju izrekla pripadnost Islamski državi, a za zdaj nič ne kaže, da bi bila razvpita islamistična skupina neposredno vpletena v napad.

»Za zdaj kaže, da je šlo za samoradikalizacijo, ki jo je navdihnila skupina. Ni pa ta dejansko ukazala napada,« je za NYT povedal neimenovani vir. Objavo so doslej že umaknili z družabnega omrežja, kako so se do nje dokopali preiskovalci, ni znano.

Medtem ko NYT poroča o njunem spogledovanju z IS, skupino, ki je odgovorna za vrsto terorističnih napadov tudi na stari celini, Reuters navaja neimenovani vladni vir, ki pravi, da preiskovalci zdaj podrobneje preiskujejo spor med Syedom in njegovim sodelavcem. Sporekla naj bi se, ko je sodelavec zanikal, da je islam v samem bistvu nevaren.

Vir je za Reuters še dejal, da je par pred strelskim pohodom uničil vse svoje računalnike in druge elektronske naprave.

Kot smo že poročali, je v napadu na regionalni center za pomoč ljudem s posebnimi potrebami umrlo 14 ljudi, ranjenih je 17. Storilca so pozneje ubili v strelskem obračunu s policijo.

Strelski napad v  San Bernardinu je bil najhujši po 14. decembru 2012, ko je 20-letni napadalec Adam Lanza v osnovni šoli Sandy Hook v kraju Newtown v zvezni državi Connecticut ubil 26 ljudi, med njimi 20 otrok.