Se začenja obdobje »strateške nestrpnosti?«

Nihče ne ve, kaj je nova rdeča črta na Korejskem polotoku, po kršitvi katere bo Trump pritisnil na sprožilec.

Objavljeno
17. april 2017 11.10
NORTHKOREA-USA/PENCE-DMZ
Zorana Baković
Zorana Baković

Ameriški podpredsednik Mike Pence je v ponedeljek obiskal demilitarizirano območje, ki loči Severno od Južne Koreje. Ni prvi visoki predstavnik ZDA, ki je to storil, pred njim sta čez bodečo žico Severno Korejo opazovala predsednika Barack Obama in George Bush mlajši, pa tudi bivši podpredsednik Joe Biden, toda Pence je bil prvi, ki je z daljnogledom v rokah ponavljal: »Obdobje strateškega potrpljenja je končano.«

Kaj točno to pomeni, bo bolj jasno v torek, ko bo do obal Korejskega polotoka priplula ameriška letalonosilka Carl Vinson, Pence pa je ponovil, da so »odprte vse možnosti glede tega, kako bi uresničili cilj in zagotovili stabilnost narodu te države«. V mislih je imel Južno Korejo, kjer je včeraj začel svoj dvodnevni obisk. Kljub temu je poudaril, da predsednik ZDA Donald Trump noče javno razpravljati o specifičnih vojaških taktikah.

Prav zato, ker ni jasno, kako bo izgledala ameriška »strateška nestrpnost«, sta Kitajska in Rusija po poročanju japonskih medijev v bližino Severne Koreje poslali vohunske ladje, ki imajo nalogo spremljati vsako potezo ameriške vojaške flotilje z letalonosilko na čelu. Trump jo je pred dnevi opisal kor »armado«, ki jo po njegovih besedah spremljajo tudi podmornice, »še precej močnejše od letalonosilke«.

Japonski časnik Jomiuri Šinbun je citiral »več virov iz japonske vlade«, ki so potrdili, da bodo dogajanje na morju spremljale tudi kitajske in ruske ladje. Kitajska očitno ne izključuje možnosti, da bo napetost na Korejskem polotoku izbruhnila v oboroženi konflikt, zato je s ponedeljkom odpovedala vse komercialne polete svoje letalske družbe Air China med Pekingom in Pjongjangom.

Trumpov svetovalec za nacionalno varnost H. R. McMaster je v nedeljo ponovil, da »imamo v naslednjih tednih in mesecih vsi skupaj veliko priložnost za izvedbo skupne akcije, s katero bi se brez oboroženega spopada izognili najhujšemu«. Kljub temu pa je poudaril, da obstaja »mednarodni konsenz, s katerim soglaša tudi kitajsko vodstvo, da se trenutne razmere ne morejo več nadaljevati«. Kot točko morebitne nadaljnje zaostritve konflikta je omenil potencialni jedrski poskus Severne Koreje, ki bi lahko sprožil vojaško posredovanje.

Sam Donald Trump je medtem pohvalil sodelovanje Kitajske pri reševanju krize na Korejskem polotoku, kar je po njegovih besedah glavni razlog, zakaj te države ni razglasil za »valutno manipulatorko«. Toda nihče ne ve, ali bo to zadosten razlog za še nekaj potrpljenja, preden pritisne na sprožilec.