Amnesty International Izrael obtožil vojnih zločinov

V Izraelu se na poročilo AI niso odzvali, so pa že zavrnili sodelovanje s preiskavo ZN o domnevnih vojnih zločinih med vojno.

Objavljeno
09. december 2014 11.44
MIDEAST-GAZA/CONSTRUCTION
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

London − Izraelska vojska je med ofenzivo na območje Gaze to poletje zagrešila vojne zločine, ki jih je treba preiskati, je danes ocenila organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International.

Zadnje štiri dni vojne, ki se je končala 26. avgusta, so bila uničena štiri večstanovanjska poslopja, pri čemer je glede na poročilo AI šlo za kršitev mednarodnega humanitarnega prava, piše Slovenska tiskovna agencija. »Vsi dokazi, ki jih imamo, kažejo, da so obširno uničenje izvajali namerno in vojaško neupravičeno,« je v Londonu dejal direktor programa AI za Bližnji vzhod in Severno Afriko Philip Luther.

Vojne zločine je treba neodvisno in nepristransko preiskati, odgovorne pa privesti pred roko pravice na pravičnih sojenjih, je dodal po pisanju STA. Poudaril je še, da dokazi, vključno z izjavami izraelske vojske v času ofenzive, kažejo, da so bili napadi kolektivna kazen ljudstva v Gazi, cilj pa je bil uničiti njihova življenja.

V Izraelu se za zdaj na poročilo AI niso odzvali, so pa že zavrnili sodelovanje s preiskavo Združenih narodov o domnevnih vojnih zločinih med 50-dnevno vojno, piše STA. Izraelska vojska je sicer sprožila več kazenskih preiskav incidentov med vojno, vključno z obstreljevanjem šole pod upravo ZN, v katerem je bilo po navedbah zdravnikov ubitih najmanj 15 ljudi, ter bombardiranjem plaže v Gazi, v katerem so umrli štirje otroci. A po mnenju kritikov tovrstne preiskave niso neodvisne, še dodaja STA.