Ankara z letali nad položaje PKK

Gre za prve napade na pripadnike Kurdske delavske stranke, odkar je ta marca lani razglasila enostransko prekinitev ognja.

Objavljeno
14. oktober 2014 20.45
Turkey Syria
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Diyarbakir − Turška bojna letala so minulo noč bombardirala položaje na jugovzhodu države, kjer so utrjeni člani prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), piše Slovenska tiskovna agencija. Gre za prve napade na PKK, odkar je ta marca lani razglasila enostransko prekinitev ognja.

Po navedbah neimenovanega vira so letala tipa F-16 pozno v ponedeljek streljala na PKK v vasi Daglica v večino s kurdskim prebivalstvom poseljeni pokrajini Hakkari blizu meje z Irakom. PKK naj bi zaradi dogajanja v sirskem Kobaneju že od sobote izvajala oborožene napade na policijsko postajo v Daglici, je še povedal omenjeni vir in dodal, da je bila letalska akcija odgovor na te napade.

Po navedbah turškega časnika Hürryjet so bile tarče napadov domnevno vpletene v »umore, oborožene incidente in napade na varnostna oporišča«. Pripadniki PKK so policijsko postajo menda napadali s protitankovskimi izstrelki. Letalski napadi pa so PKK po poročanju časnika zadali hud udarec.

V turški vojski letalskih napadov niso potrdili, so pa sporočili, da so »teroristi« v ponedeljek izvedli napade na varnostne sile na dveh lokacijah na jugovzhodu, tudi v provinci Hakkari. Oboroženo krilo PKK je danes sporočilo, da sta bili v letalskih napadih zadeti dve njihovi oporišči, Ankaro pa so obtožili, da je prekršila enostransko prekinitev ognja. Dodali so, da so se pripadniki PKK na območju tudi spopadli s turškimi silami, piše STA.

Do zračnih napadov je prišlo po množičnih protestih, na katerih je kurdska skupnost v minulem tednu predvsem na jugovzhodu države izražala nezadovoljstvo zaradi neukrepanja Ankare spričo napredovanja skrajne sunitske Islamske države v kurdskem mestu Kobani na severu Sirije. Pri tem je prišlo do spopadov s policijo, v katerih je umrlo več deset ljudi, več kot sto pa je bilo ranjenih.