Arkansas hiti z usmrtitvami, še preden se injekcijam izteče rok uporabe

V ameriški zvezni državi so včeraj usmrtili dva obsojena. V ZDA so letos usmrtili devet ljudi.

Objavljeno
25. april 2017 14.13
Arkansas Executions
Mo. B.
Mo. B.
Arkansas je prva ameriška zvezna država po letu 2000, ki je v enem dnevu usmrtila dva obsojena na smrt. Razlog za naglico je iztekajoči se rok uporabe enega od treh sredstev, ki jih uporabljajo za usmrtitev. Pristojni v tej zvezni državi so sicer v 11 dneh, torej do konca aprila, ko poteče rok uporabe sicer kontroverznega pomirjevala, načrtovali osem usmrtitev, štirim obsojenim je uspelo doseči odlog.

Jack Jones in Marcel Williams sta bila na smrt obsojena v 90. letih prejšnjega stoletja. 46-letni Williams je bil obsojen zaradi ugrabitve, posilstva in umora Stacy Errickson, ugrabil in posilil pa je še dve ženski. 52-letni Jones je bil prav tako obsojen zaradi posilstva in umora ter poskusa umora 11-letne deklice.

Jack Jones in Marcel Williams. Foto: AP

Odvetnika obeh obsojenih sta odlog poskušala doseči z argumenti, da pri Jonesu sredstva za usmrtitev ne bi delovala učinkovito in bi ga zato izpostavili »mučni smrti«, Williamsu pa da zaradi čezmerne teže ne bi mogli ustrezno namestiti žilnega katetra. Sodišče je po kratki obravnavi oba argumenta zavrnilo.

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson je pojasnil, da je pospešitev usmrtitev nujna, saj bo, kot že omenjeno, zalogi pomirjeval midazolam potekel rok. Kritiki uporabe tega sredstva opozarjajo, da ta ne učinkuje vedno pravilno, zato obsojeni po nepotrebnem trpijo. Poteka tudi sodna bitka − farmacevtski distributer McKesson Medical-Surgical na sodišču zahteva, da prepovedo uporabo njihovi zdravil za mešanje smrtonosnih »koktajlov«, s katerimi izvajajo usmrtitve.

V ZDA so letos usmrtili devet ljudi − štiri v Teksasu, tri v Arkansasu in po enega v Missouriju in Virginiji. Lani so izvedli 20 usmrtitev, torej veliko manj kot, denimo, leta 1999, ko so izvedli daleč največ usmrtitev − ubili so 98 na smrt obsojenih.

Usmrtitve ostajajo način kaznovanja v številnih državah po svetu. Amnesty International je v začetku meseca poročal, da so lani v 23 državah usmrtili najmanj 1032 ljudi, torej manj kot leto prej, ko so v 25 državah usmrtili 1634 obsojenih. Konec leta je bilo po svetu na smrt obsojenih več kot 18.800 ljudi. Sredstva ostajajo – obglavljenje, obešanje, smrtonosna injekcija in strel. Javne usmrtitve so lani izvedli v Iranu (vsaj 33) in Severni Koreji.

Največ usmrtitev so po ocenah AI izvršili na Kitajskem, sledijo Iran, Saudska Arabija, Irak in Pakistan. Kitajska ostaja država na vrhu seznama po številu usmrtitev, a v samo statistiko (1032 usmrčenih) ni zajeta. AI namreč pojasnjuje, da ta podatek na Kitajskem velja za državno skrivnost, predvidevajo pa, da je azijska sila usmrtila več tisoč ljudi. Izvzemši Kitajsko so 87-odstotkov usmrtitev lani izvedli v Iranu, Saudski Arabiji, Iraku in Pakistanu. Prvič po več letih pa med temi državami ni bilo ZDA.

Po navedbah AI 141 držav po svetu, torej več kot dve tretjini, ne predvideva ali izvaja usmrtitev. Na seznamu sta od lani še Benin in Nauru.