Ašraf Gani prisegel kot novi predsednik Afganistana

Afganistan je novega predsednika dobil po skoraj treh mesecih politične krize.

Objavljeno
29. september 2014 13.21
AFGHANISTAN-ELECTION-UNREST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kabul - V predsedniški palači je danes pred 100 tujimi in domačimi dostojanstveniki prisegel novi afganistanski predsednik Ašraf Gani. Gre za zadnje dejanje politične krize, ki je izbruhnila zaradi spora o izidu volitev.

 »Deloval bom v skladu z ustavo in drugo zakonodajo in varoval njihovo implementacijo,« je danes prisegel naslednik Hamida Karzaja, ki je predsedniški položaj prevzel po padcu talibskega režima leta 2001. Gani je med današnjim govorom, med katerim je med drugim svojemu ljudstvu obljubil reforme, gospodarski razvoj in boj proti korupciji, pozdravil »prvi demokratični prenos [politične] moči« v zgodovini države.  

A današnja slovesnost še pred tedni ni bila tako gotova, Gani in njegov tekmec za položaj Abdulah Abdulah sta namreč po volitvah 14. junija oba razglasila zmago in drug drugega obtožila goljufije. Po treh mesecih politične krize sta sprta politika ob posredovanju ZDA in Združenih narodov sklenila dogovor o sestavi vlade narodne enotnosti. V skladu z dogovorom je tako novi položaj danes prevzel tudi Abdulah, ki bo odslej opravljal delo vršilca dolžnosti, kar je nov položaj, podoben predsedniku vlade.

Izzivov v državi je vsekakor dovolj za oba nekdanja tekmeca - danes zjutraj je na vzhodu Kabula odjeknila manjša eksplozija, ki ni zahtevala žrtev. Je pa bila ena oseba ranjena v eksploziji, ki je odjeknila sinoči pred predsedniško palačo. Talibi so namreč tudi novim oblastnikom - vlado narodne enotnosti so označili za »farso, narekovano s strani ZDA« - napovedali odločen boj.