Assange tudi pod novim ekvadorskim predsednikom ostaja na veleposlaništvu

Čeprav je Švedska umaknila nalog za aretacijo, bi britanske oblasti ustanovitelja Wikileaksa še vedno aretirale.

Objavljeno
30. maj 2017 17.24
FILES-SWEDEN-ECUADOR-JUSTICE-ASSANGE
Mo. B.
Mo. B.

Ekvadorski predsednik Lenín Moreno je sporočil, da sme ustanovitelj žvižgaške spletne strani Wikileaks Julian Assange ostati na veleposlaništvu v Londonu, čeprav, kot je povedal predsednik, njegovih aktivnosti ne odobrava.

»Assange je heker. To je nekaj, kar zavračamo, kar jaz osebno zavračam. A razumem razmere, v katerih se je znašel,« je povedal pred kratkim izvoljeni predsednik. Moreno je že med predvolilno kampanjo Avstralca svaril, naj se ne vtika v ekvadorsko politično dogajanje, je pa bil Assangeu veliko bolj naklonjen kot njegov protikandidat Guillermo Lasso. Ta je med kampanjo dejal, da bi bil ob morebitni zmagi Assangeu pripravljen odvzeti politični azil.

Ekvador je Assangeu odobril politični azil leta 2012, ko se je pred aretacijo zatekel na njihovo veleposlaništvo v Londonu. Vse odtlej je ujet v tamkajšnji zgradbi, saj bi ga ob odhodu nemudoma aretirali.

To dejstvo se ni spremenilo niti po tem, ko je švedsko tožilstvo ta mesec sporočilo, da opušča primer in umika nalog za aretacijo. Britanska policija je po najavi Švedske sporočila, da bodo Assangea ob odhodu še vedno aretirali, saj proti njemu še vedno velja britanski nalog, ki je bil izdan po tem, ko se leta 2012 ni zglasil pred sodiščem.

Ustanovitelj spletne strani Wikileaks, ki je leta 2010 začela objavljati ameriške zaupne dokumente in posnetke, od vsega začetka trdi, da je nedolžen. Obtožbe in nalog za aretacijo pa da so le način, kako ga izročiti Švedski, ta pa bi ga nato izročila ZDA. Iz nove ameriške administracije so sicer prišli signali, da niso pozabili na Assangea in iščejo način, kako proti njemu sprožiti postopek.