V Avstraliji še en udarec tobačni industriji

Sodišče je odločilo, da ni pristojno za odločanje o zakonodaji, po kateri morajo biti vse cigaretne škatle enake.

Objavljeno
18. december 2015 12.19
Mo. B.
Mo. B.

Canberra – Tobačna industrija je izgubila še eno sodno bitko proti strogi avstralski zakonodaji, ki proizvajalcem prepoveduje, da bi škatle s cigareti opremili s svojimi barvami in logotipom, namesto tega so na njih le nazorne fotografije posledic dolgoletnega kajenja. Stalno arbitražno sodišče v Singapurju je namreč odločilo, da ni pristojno za primer, ki ga je nanj naslovil tobačni velikan Philip Morris.

Z odločitvijo sodišča v Singapurju se je tako končal zadnji v vrsti poskusov tobačnega proizvajalca Philipa Morissa proti avstralski zakonodaji iz leta 2011, ki po njihovem mnenju krši pravice intelektualne lastnine, hkrati pa pravijo, da je s tem Avstralija razvrednotila njihovo blagovno znamko. Na stran države so se doslej postavila vsa avstralska sodišča.

Razlog za jezo tobačnih proizvajalcev je že omenjena zakonodaja, ki je začela veljati leta 2012. V skladu z njo so morali proizvajalci raznobarvno embalažo svojih cigaret zamenjati za uniformno rjavo barvo, namesto logotipa pa morajo nanje natisniti opozorila o posledicah dolgoletnega kajenja. Ime proizvajalca je lahko natisnjeno le na točno določenem mestu, z določeno barvo in velikostjo črk. Prav tako so prodajalci tobačnih izdelkov cigarete umaknili z vidnih mest, v trgovinah jih tako najpogosteje hranijo pod pultom.

 »Obupana pravna prizadevanja tobačne industrije so znova propadla. Oni so veliki poraženci, tisoče drugih, ki ne bodo umrli zaradi kajenja, pa so zmagovalci. Tobačni proizvajalci si na vse pretege prizadevajo, da bi izpodbili neoznačeno embalažo tu in na mednarodni ravni, saj se zavedajo, da [ukrep] deluje,« je za avstralski spletni portal ABC News povedal Mike Daube, predstavnik avstralskega združenja za javno zdravje.

Je Avstralija zavalila snežno kepo?

Kljub avstralskim sodnim uspehom pa še ni pričakovati, da bo bitke kmalu konec. Odločitev arbitražnega sodišča v Singapurju namreč na noben način ne vpliva na druge sodne postopke, ki že potekajo. Prav tako bo proti Avstraliji na pobudo štirih držav članic najverjetneje kmalu ukrepala Svetovna trgovinska organizacija (WTO).

Tobačni proizvajalci se sicer najbolj bojijo, da bi avstralskemu zgledu sledile tudi druge države po svetu. Podoben ukrep je tako po poročanju Reutersa že napovedala britanska vlada, ki naj bi škatle cigaret brez logotipa proizvajalca začela prodajati maja, a tudi na Otoku ne bo šlo brez upora. Tobačni giganti, med njimi tudi Philip Morris, so se že obrnili na sodišče. O podobnih ukrepih v okviru boja proti kajenju že razmišljajo tudi drugod.