Beguski centri kot koncentracijska taborišča

Papež je danes nekatere begunske centre v Evropi primerjal s koncentracijskimi taborišči.

Objavljeno
22. april 2017 21.44
POPE-EASTER/MASS-URBI ET ORBI
B. F. Ž., STA
B. F. Ž., STA
Med versko slovesnostjo v počastitev sodobnih krščanskih mučenikov se je spomnil tudi srečanja z enim od beguncev, katerega soprogo so v domovini ubili, ker ni hotela sneti verižice s križem.

 

»Ti begunski centri - številni so koncentracijska taborišča, natrpani z ljudmi ... ker so mednarodni sporazumi pomembnejši kot človekove pravice, « je v nenadejani izjavi na slovesnosti v baziliki svetega Bartolomeja v Rimu dejal papež Frančišek.

 

V odmiku od pripravljene pridige je omenil tudi lansko srečanje z moškim v begunskem centru na grškem otoku Lezbos. Moški, ki je bil musliman, mu je povedal, da so njegovo krščansko ženo ubili pred njegovimi očmi, ker ni hotela sneti križa. Njegove narodnosti ni omenil, se je pa vprašal, ali mu je kdaj uspelo »zapustiti tisto koncentracijsko taborišče«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Še pred njegovo pridigo so zbrane nagovorili sorodniki in prijatelji ubitih kristjanov, vključno s sestro francoskega duhovnika Jacquesa Hamela, ki je bil lani v Franciji ubit v džihadističnem napadu.