Bela hiša: vsiljivca z nožem so ujeli šele v Zeleni sobi

Razkritja o vdoru oboroženega veterana v predsedniško rezidenco majejo stolček direktorice varovanja.

Objavljeno
01. oktober 2014 00.24
Sebastijan Kopušar, sodelavec
Sebastijan Kopušar, sodelavec
New York – Julia Pierson, direktorica ameriške tajne službe, ki zlasti skrbi za varovanje predsednika in njegove družine, je včeraj preživljala enega najslabših dni v službi. Pred zaslišanjem na odboru spodnjega doma kongresa za nadzor in reforme vlade so mediji razkrili, da je sredi septembra moški, oborožen z nožem, vdrl v Belo hišo, zato so poslanci kar tekmovali, kdo jo bo ostreje privijal.

Američani so vedeli, da je 19. septembra prišlo do poskusa vdora v menda najstrožje varovano zgradbo na svetu. Tajna služba je takrat sporočila, da so njeni agenti »obvladali moškega, potem, ko je vstopil skozi vhodna vrata severnega stebrišča«. To je dajalo vtis, da so ga nemudoma podrli, ko je stopil skozi vrata. Toda dnevnik Washington Post je razkril, da je Omar Jose Gonzalez iz Teksasa preskočil ograjo in sprožil alarm o vdoru, nato pa prek zelenice stekel do glavnega vhoda. Tam je obšel agentko, ki ga ni uspela zadržati, zavil levo in mimo stopnišča, ki vodi v vzhodno krilo in zasebne prostore predsedniške družine, zdrvel v Vzhodno sobo. Na tla so ga podrli šele pri vhodu v naslednjo, Zeleno sobo.

Neprijetna vprašanja

Tajna služba je zagrešila vrsto kršitev protokola, saj pred vhodom ni bilo agenta, ob alarmu pa niso takoj zaklenili vhodnih vrat. Tako je nekdanji vojaški ostrostrelec in veteran iz Iraka ne samo vstopil v Belo hišo, ampak vdrl globoko v njene sobane. Čeprav prve družine takrat ni bilo doma, je razkritje sprožilo izjemno ostre odzive med poslanci, ki so Piersonovo zasipali s številnimi neprijetnimi vprašanji. Predvsem to, kako si lahko služba, ki varuje najbolj vplivnega voditelja na svetu, privošči toliko spodrsljajev. »Vsiljivec se je prebil čez vsaj pet obročev varovanja. Če to ne bo izboljšano, bo naslednji vdor morda načrtovan napad teroristične organizacije,« je opozoril predsednik odbora, republikanski poslanec Darrell Issa.

Nepovabljeni v Beli hiši

Direktorica, ki je na čelo tajne službe prišla pred poldrugim letom, je včeraj priznala napake in zanje prevzela odgovornost ter zagotovila, da bo agencijo prepeljala skozi težavno obdobje. Toda vprašanje je, ali ji bodo dali priložnost za to. »Pri bogu upam, da boste tako vneti pri varovanju Bele hiše, kot ste pri varovanju svojega ugleda,« je Piersonovi včeraj očital demokratski poslanec Stephen Lynch. Bela hiša je sicer sporočila, da predsednik še vedno zaupa tajni službi, toda večina ameriških medijev ugotavlja, da se stolček direktorici vsaj resno maje, če ji niso že šteti dnevi na čelu vladne službe, ki poleg varovanja oseb skrbi tudi za varnost ameriškega finančnega sistema.

Kongresno zaslišanje naj bi se osredotočilo na vrsto škandalov, ki so jih zakuhali agentje tajne službe, ter na kršitve protokola varovanja. Pred petimi leti so na državniško večerjo v Belo hišo spustili nepovabljen par, ko je ta objavil fotografije rokovanja s predsednikom na svoji Facebook strani, so ob pregledu posnetkov ugotovili, da so imeli še tretjega nepovabljenega gosta. Pijančevanje in spori s prostitutkami so v 2012 in 2013 zaznamovali državniška obiska v tujini, v zadnjih petih letih so zabeležili šestnajst skokov čez ograjo Bele hiše. Podobno jezo poslancev, kot Gonzalezov vdor, je povzročil dogodek iz 2011, ko je bilo v rezidenco predsednika izstreljenih sedem strelov, krogle pa je šele štiri dni kasneje našla sobarica, ne pa tajna služba.

Streli so takrat razbili okno v drugem nadstropju stavbe, le nekaj korakov od dnevne sobe prve ameriške družine. Predsednik Obama in prva dama Michelle Obama sta bila takrat zdoma, toda doma sta bili mlajša hčerka Sasha in njena babica Marian Robinson. Vodja varovanja je kljub opozorilom podrejenih takrat preklical preiskavo ter dejal, da ni šlo za streljanje, pač pa naj bi hrup prišel z bližnjega gradbišča. Kasneje je tajna služba skušala blamažo ublažiti s trditvami, da je bila Bela hiša postranska žrtev strelskega obračuna med tolpami. Šele po nekaj dneh so aretirali strelca Oscarja Ortego-Hernandeza, ki je imel psihične težave in je bil obseden s sovraštvom do predsednika.

Manjka jim 550 tajnih agentov

Dogodek je sprožil hudo jezo v Beli hiši. Michelle Obama, ki je zanj izvedela od strežnega osebja, ne pa od tajne službe, je po navedbah nekaterih virov svojo jezo in ogorčenje zelo glasno znesla nad takratnim direktorjem službe Markom Sullivanom. Ta se je namreč skupaj z njo vračal s Havajev, a je ni obvestil o strelih. Vse to je pripomoglo k njegovi lanski upokojitvi, toda zamenjava na vrhu za zdaj ni prinesla reda v najstarejšo ameriško obveščevalno organizacijo. Piersonova je ob tem včeraj opozorila, da je tajna služba ob varčevalnih rezih kongresa morala precej omejiti svojo dejavnost in ima trenutno ob 1,8 milijarde dolarjev vrednem letnem proračunu »550 ljudi manj od optimalnega števila«.