Bodo ZDA prepovedale prenosnike v ročni prtljagi tudi za lete iz Evrope?

Tiskovni predstavnik ministrstva za domovinsko varnost je sporočil, da končna odločitev o tem še ni bila sprejeta.

Objavljeno
11. maj 2017 15.55
jer*Gospodarstvo in startupi, motivi
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je v sredo potrdilo, da po nedavni prepovedi elektronskih naprav v ročni prtljagi na letih iz več držav Bližnjega vzhoda in severne Afrike razmišljajo o razširitvi tovrstne prepovedi tudi na lete iz Evrope in drugih delov sveta, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Tiskovni predstavnik ministrstva je sporočil, da odločitev o tem še ni bila sprejeta. Informacije, da bodo ZDA prepoved na letih iz Evrope oznanile danes, pa je označil za netočne.

»Ministrstvo še naprej ocenjuje grožnje in bo, ko bo treba, uvedlo spremembe, da bi zagotovilo varnost letalskih potnikov,« je poudaril. Dodal je, da bodo ob uvedbi sprememb obvestili javnost.

ZDA so elektronske naprave v ročni prtljagi na letih z Bližnjega vzhoda in severne Afrike prepovedale 21. marca, prepoved pa zadeva devet letalskih družb iz osmih držav − Turčije, Maroka, Jordanije, Egipta, Združenih arabskih emiratov, Katarja, Saudske Arabije in Kuvajta.

Odločitvi ZDA je sledila tudi Velika Britanija, ki je prepoved uvedla za vse lete iz šestih držav – Egipta, Turčije, Jordanije, Saudske Arabije, Tunizije in Libanona.

Prepoved se nanaša na prenosnike, tablične računalnike, elektronske bralnike in fotoaparate. Izjema so elektronski medicinski pripomočki, ki jih bolniku predpiše zdravnik, a morajo potniki z njimi skozi dodaten pregled.

Na ameriškem ministrstvu za domovinsko varnost so kot razlog za prepoved navedli vrsto napadov na letalih in letališčih v zadnjih dveh letih. Med drugim so omenili strmoglavljenje ruskega letala nad Egiptom oktobra 2015, ko je umrlo 244 ljudi, in neuspeli poskus lanskega napada na somalskem letalu, pri katerem je bil uporabljen prenosnik, še dodaja STA.