Brazilija: po dramatičnem prvem krogu spopad starih sil

Poleg favoritke Dilme Rousseff se bo v drugem krogu volitev za predsedniški položaj potegoval Aecio Neves.

Objavljeno
06. oktober 2014 11.49
BRAZIL-ELECTION/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Brasilia − Nedeljski prvi krog brazilskih predsedniških volitev zmagovalca, pričakovano, ni prinesel. Prav tako pričakovano je pripadel predsednici Dilmi Rousseff iz Delavske stranke, ki pa ni osvojila več kot 50 odstotkov glasov, potrebnih za zmago.

Volitve so poskrbele tudi za presenečenje − v drugi krog, ki bo 26. oktobra, se je poleg Rousseffove namreč uvrstil kandidat desnosredinske Stranke brazilske socialne demokracije (PSDB) Aecio Neves ter ne kandidatka socialistične stranke in nekdanja okoljska ministrica Marina Silva. Priljubljena okoljevarstvenica, ki so ji raziskave javnega mnenja v morebitnem drugem krogu z Rousseffovo še konec avgusta napovedovale zanesljivo zmago, je bila v zadnjih tednih deležna hudih udarcev in negativne kampanje vplivne Delavske stranke, ki Brazilijo vodi že 12 let. Volivcev s svojimi sporočili ni več dosegla in njena priljubljenost je močno padla.

Po več kot 99 odstotkih preštetih glasovnic je Rousseffova osvojila 41,6 odstotka glasov. Veliko bolje, kot je bilo pričakovano, se je odrezal Neves, ki je osvojil 33,6 odstotkov glasov, pa čeprav so mu ankete še na predvečer glasovanja napovedovale le 27-odstotno podporo. Silvi, ki so jo ankete pred volitvami dolgo uvrščale na drugo mesto, Nevesu pa jo je uspelo prehiteti šele v dneh tik pred volitvami, je svoj glas namenilo dobrih 21 odstotkov volivcev.

V drugem krogu se obeta trd boj

Po kampanji, polni preobratov, vrednih upodobitve v telenoveli − smrti kandidata socialistov Eduarda Camposa v letalski nesreči; presenetljivem vzponu in uspehu Marine Silve od deklice, ki se je brati naučila šele v poznih najstniških letih in je dolgo delala kot služkinja, do kandidatke in celo favoritke za predsednico, ter naftnem škandalu podjetja Petrobas, ki menda sega v sam vrh politike −, so nedeljske volitve prinesle zelo običajen drugi krog: boj med strankama, ki v Braziliji dominirata že skoraj tri desetletja. Tritedenska kampanja in volitve 26. oktobra bodo pravzaprav bitka med nasprotnima vizijama razvoja sedmega največjega gospodarstva na svetu, ki pa se zadnje čase ne sooča ne le s stagnacijo ampak celo z recesijo: državnim kapitalizmom pod vodstvom vladajoče Delavske stranke ter trgu prijaznim politikam, ki jih obljubljata Neves in PSDB.

Rousseffova ostaja favoritka, a tudi Nevesa ne gre odpisati, še posebej ker razlika med njima ni velika. V soboto objavljena raziskava agencije Datafolha je pokazala, da bi predsednico v drugem krogu podprlo 48 odstotkov, njenega tekmeca pa 42 odstotkov volivcev. Kampanja je že v polnem zagonu. »Boj se nadaljuje in zmagali bomo,« je privržencem v nedeljo dejala Rousseffova, Neves pa je medtem začel nagovarjati volivce Silve, ki bi lahko s podporo enega ali drugega kandidata pomembno vplivala na rezultat. Po volitvah leta 2010, na katerih je prav tako pristala na tretjem mestu, sicer ni podprla nikogar, pa tudi zdaj se še ni odločila, katerega kandidata - če sploh - bo podprla v drugem krogu. »Smo v zavezništvu z različnimi strankami in bomo odločitev sprejeli skupaj, upoštevajoč to, kar nas združuje − naš program,« je dejala in s tem nakazala na možnost sodelovanja predvsem s PSDB, s katero deli podoben pogled na gospodarstvo.