Brazilski predsednik na ulice poslal vojsko

Proti poslopju brazilskega kongresa se je v sredo odpravilo več deset tisoč ljudi. Nekateri med njimi so se spopadli s policijo.

Objavljeno
25. maj 2017 09.28
BRAZIL-CRISIS-TEMER-PROTEST
M. Č., STA
M. Č., STA
Brasilia − Brazilski predsednik Michel Temer, ki se sooča z zahtevami po odstopu, je v sredo na ulice prestolnice Brasilie poslal vojsko. Pred tem so morali zaradi hudih protestov evakuirati in zapreti nekaj ministrstev. Policija množice protestnikov, ki poleg Temerjevega odstopa zahtevajo predčasne volitve, ni bila sposobna sama obvladati.

Proti poslopju brazilskega kongresa se je v sredo odpravilo več deset tisoč ljudi. Nekateri med njimi so se spopadli s policijo, ki je ščitila uradne stavbe.

Policija je proti protestnikom, ki so tudi zanetili nekaj požarov, uporabila solzivec. Vojska je posredovala s streli v zrak. Ena oseba je bila pri tem ranjena, zaradi česar so uvedli preiskavo. Lokalni mediji poročajo, da je bilo v sredinih nemirih v prestolnici ranjenih najmanj 30 ljudi.

Protestniki so med drugim zanetili ogenj v brazilskem ministrstvu za kmetijstvo. Na stavbah drugih ministrstev so razbili okna. Nekaj vladnih agencij so v celoti evakuirali.

Uničevanje protestnikov je zaustavila šele vojska, ki je obkolila pomembnejše zgradbe v mestu, med drugim predsedniško palačo.

Sedanjega predsednika Temerja najverjetneje čaka podobna usoda kot njegovo predhodnico Dilmo Rousseff, ki so jo lani odstavili. Proti Temerju namreč poteka korupcijska preiskava. Položaj se je zaostril, ko je prišel v javnost posnetek, na katerem podpira podkupovanje zaprtega politika v zameno za njegov molk.