Britanski parlament za priznanje palestinske države

S predvsem simbolično resolucijo naj bi spodbudili mirovni proces med Izraelci in Palestinci.

Objavljeno
14. oktober 2014 15.50
BRITAIN-ISRAEL-PALESTINIANS-CONFLICT-PARLIAMENT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London − Britanski poslanci so včeraj z veliko večino − 274 glasovi za in 12 proti − podprli resolucijo, ki vladi nalaga, da ob pravem trenutku, »ko bo to najbolj pripomoglo k miru«, ob državi Izrael prizna še državo Palestino. Sinočnje glasovanje ima predvsem simboličen pomen, a bi lahko kljub temu palestinskim oblastem dalo zagon pri iskanju priznanja države Palestine.

Čeprav so britanski poslanci, prisotnih jih je bilo manj kot polovica, podprli Palestino, britanske oblasti poudarjajo, da se s tem ne spreminjajo stališča do palestinsko-izraelskega vprašanja. »Želje palestinskega ljudstva se ne da izpolniti, ne da bi končali okupacijo /.../ in to je mogoče doseči le s pogajanji,« je povedal minister za Bližnji vzhod Tobias Ellwood in dodal: »Združeno kraljestvo bo palestinsko državo priznalo, ko bo presodilo, da lahko s tem čim bolj pripomore k miru.«

Predlog resolucije je parlamentu predložil laburistični poslanec Grahame Morris, ki je prepričan, da bi lahko priznanje državnosti Palestine ponovno zagnalo zastala mirovna pogajanja. »Povsem jasno je, da so izraelsko-palestinski odnosi zašli v slepo ulico, tako kot tudi naša zunanja politika,« je povedal pred glasovanjem.

Nekdanji zunanji minister Jack Straw pa je pri tem zanikal, da gre za resolucijo, ki ne bo imela nobenega učinka. »Že sam buren odziv Izraela ob morebitni potrditvi resolucije v parlamentu je dokaz, da bo ta dokument prispeval k spremembam.«

Izraelska vlada se je ostro odzvala tudi po glasovanju. Sporočili so, da britanski poslanci s tem v svet pošiljajo »zaskrbljujoče sporočilo«, češ da bodo palestinski voditelji mislili, da se lahko izognejo »težkim odločitvam«, ključnim za mirovni proces.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je Palestino doslej priznalo najmanj 112 držav po svetu, palestinske oblasti sicer število ocenjujejo na 134. Med članicami EU, ki so podprle palestinsko državo, so Bolgarija, Ciper, Češka, Madžarska, Malta, Poljska in Romunija. A po poročanju AFP za zdaj še ni pričakovati širše podpre EU, tudi zaradi občutljivih zgodovinskih odnosov med Nemčijo in Izraelom.