Bruselj s 140 milijoni evrov pomoči za boj proti eboli

Gvineja, Sierra Leone, Liberija in Nigerija bodo 38 milijonov iz novega svežnja lahko uporabile za izboljšanje zdravstvenih storitev.

Objavljeno
05. september 2014 17.29
TOPSHOTS-LIBERIA-WAFRICA-HEALTH-EBOLA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Bruselj − Evropska komisija je danes napovedala 140 milijonov evrov pomoči državam Zahodne Afrike, ki se spopadajo z epidemijo ebole, so po pisanju Slovenske tiskovne agencije sporočili iz Bruslja.

Gvineja, Sierra Leone, Liberija in Nigerija bodo 38 milijonov evrov iz novega svežnja lahko uporabile za izboljšanje zdravstvenih storitev z okrepitvijo centrov za zdravljenje ali povečanjem podpore zdravstvenim delavcem, tako v času krize kot v obdobju po njej.

Pomoč bo namenjena tudi podpori na področju prehranske varnosti, vode in sanitarnih ukrepov, ki so ključni za zagotavljanje zdravja prebivalstva, piše STA. Poleg tega bodo lahko vlade pomoč uporabile za zagotavljanje javnih storitev in makroekonomske stabilnosti ter za usposabljanje zdravstvenih delavcev in uvedbo mobilnih laboratorijev za odkrivanje virusa.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je izbruh ebole od začetka leta v Gvineji, Sierri Leone, Liberiji, Nigeriji in Senegalu zahteval skoraj 1900 mrtvih od skupaj skoraj 3700 primerov obolelih. Po ocenah WHO je dejansko število obolelih verjetno še precej višje, piše STA.

Ločeno je ta smrtonosna virusna bolezen izbruhnila tudi v Demokratični republiki Kongo, kjer je umrlo najmanj 30 ljudi.