Buhari, samooklicani »spreobrnjeni demokrat«, znova na čelo Nigerije

Nekdanji general, ki korupciji napoveduje srdit boj, je tekmeca Goodlucka Jonathana premagal s slabimi 2,6 milijona glasovi.

Objavljeno
01. april 2015 12.40
NIGERIA-VOTE-BUHARI
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Abuja - Nigerijsko ljudstvo je po šestih vojaških udarih in 16 letih neprekinjene civilne vladavine Ljudske demokratske stranke (PDP) na volitvah prejšnji konec tedna obrnilo list v zgodovini - predsedniški položaj so z 2,57 milijona glasovi prednosti namenili opozicijskemu nekdanjemu generalu Mohamedu Buhariju. Goodluck Jonathan tako po petih letih zapušča predsedniški urad.

Ko je postalo jasno, da je v državi prvič po letu 1999 zmagala opozicijska stranka Vsenapredni kongres (APC), se je na ulice Kana, največjega mesta na severu države, zgrnila množica ljudi. Privrženci nekdanjega generala so vzklikali »Samo Buhari« in ob tem ponosno vihteli metle, simbol  stranke APC, ki je volivcem obljubljala, da bo pometla z vladno nesnago in korupcijo. Proslavljali so tudi na ulicah glavnega mesta Abuja. »Tu ne gre za muslimane, kristjane ali katerokoli stranko. Gre za to, da se politiki zavedajo, če ne bodo opravljali svojega dela, jih bomo vrgli ven. Tako navdušen nisem bil od noči, ko je na [ameriških] volitvah zmagal Barack Obama,« je za AFP povedal eden od privržencev APC Anas Galadima.

Buhari vsekakor ni tujec nigerijske politike. Na čelo države se je prvič zavihtel po vojaškem udaru konec decembra 1983 in tam vztrajal do avgusta 1985, ko so tudi njega strmoglavili. Ko je v državi znova zavladala civilna oblast, se je poskušal vrniti na predsedniški položaj, a mu je vsakokrat spodletelo. V četrto mu je uspelo. »Pred vami je nekdanji vojaški voditelj in spreobrnjen demokrat, ki je pripravljen delovati v skladu z demokratičnimi normami in se še četrtič podrediti bremenu demokratičnih volitev,« je svojim volivcem sporočal pred volitvami.

Njegova glavna obljuba več kot 170 milijonskemu narodu je bil odločen obračun s korupcijo. »Od prvega dne, ko bomo prisegli kot vlada, bo vsakdo, ki bo zlorabil zaupanje, poklican na zagovor,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovani nekdanji vojaški častnik. »Nisem bogataš. Ne morem vam napolniti žepov in si s tem kupiti vaše podpore. Pa tudi, če bi lahko to storil, tega ne bi hotel narediti. Usoda tega naroda ni naprodaj,« je med kampanjo obljubljal Buhari.

Čeprav so volitve spremljali namigi o goljufiji, predvsem v zadnji fazi štetja glasov, so jih opazovalci označili pozitivno. Še preden je komisija najavila končni izid volitev, je dosedanji predsednik Jonathan tekmecu čestital za zmago. »Državi sem obljubil svobodne in pravične volitve in obljubo sem držal. Ambicije nikogar niso vredne nigerijske krvi,« je sporočil in pozval, da se vse očitke o morebitnih volilnih nepravilnosti rešuje na sodišču.  

Buhari je dostojen umik svojega predhodnika pozdravil. »Predsednik Jonathan je bil častivreden nasprotnik in ponujam mu roko sprave. Svetu smo dokazali, da smo ljudstvo, ki je sprejelo demokracijo. Enostrankarski sistem je stvar zgodovine.«

Pred 72-letnim Buharijem so vsekakor veliki izzivi. Stopnja korupcije v z nafto bogati državi je visoka. Na severu države se nadaljuje bitka s skrajno islamistično skupino Boko Haram, ki je v zadnjih šestih letih prelila kri več kot 13.000 ljudi, 1,5 milijona je moralo zapustiti domove.