Začelo se je zaslišanje odstavljenega direktorja FBI

V živo: ob 16. uri po slovenskem času se je začelo zaslišanje, ki si ga bo po napovedih ogledalo na milijone ljudi.

Objavljeno
08. junij 2017 11.29
US-JAMES-COMEY-TESTIFIES-AT-SENATE-HEARING-ON-RUSSIAN-INTERFEREN
Sebastijan Kopušar, New York, Mo. B.
Sebastijan Kopušar, New York, Mo. B.

Kaj se dogaja:

• Ob 16. uri po našem času se je začelo zaslišanje odstavljenega direktorja FBI Jamesa Comeyja.

• Doslej je povedal, da nikakor ne dvomi, da se je Rusija poskušala vmešavati v ameriške volitve, a hkrati, da izid volitev ni bil ponarejen.

• Zatrdil je tudi, da ga predsednik nikoli ni prosil, naj opusti preiskavo o vpletanju Rusije.

• Trumpovo prošnjo – »upam«, da boste opustili preiskavo proti nekdanjemu svetovalcu za nacionalno varnost ZDA Michaelu Flynnuni razumel kot ukaz, ampak kot smernico.

• Predsednik Donald Trump je zadovoljen, da je Comey javno priznal, da predsednik ni bil del preiskave o domnevnem ruskem vpletanju v ameriške volitve.

V videu lahko spremljate prenos zaslišanja v živo:

18.41: Zaslišanje še ni končano, začasno so ga prekinili.

18.32: Senatorji ponavljajo vprašanje, ali meni, da je bil odpuščen zaradi preiskave o Rusiji: »Vem, da sem bil odpuščen zaradi načina, kako sem vodil rusko preiskavo.« Dodal je, da s preiskavo nekako razdražil Trumpa.

18.15: Reuters poroča, da je predsednik Trump izrazil zadovoljstvo, da je Comey »naposled javno potrdil«, da predsednik ni del preiskave o domnevnem ruskem vpletanju v ameriške volitve. Meni, da je s tem njegovo ime oprano.

18.07: Republikanski senator Tom Cotton je vprašal, ali mislite, da je Donald Trump sodeloval z Rusijo. Odvrnil je, da na vprašanje ne more odgovoriti javno. Ob tem je poudaril, da noče biti krivičen do predsednika, a da bo preiskava FBI odgovorila na to vprašanje.

17.59: Vrnili so se znova na rusko vmešavanje. Povedal je, da je velika zadeva, da od zunaj poskušajo vplivati, kako naj v ZDA volijo, kako naj razmišljajo. Gre zato, da poskušajo vplivati na nas in to se bo ponovilo, je povedal.

Ali mislite, da bi vas odpustili, če bi bil predsednica Hillary Clinton. Odgovoril je: Ne vem.

17.50: Comey je priznal, da je svojega prijatelja prosil, naj zapiske s srečanja s predsednikom Trump preda medijem, natančneje New York Timesu.

Pred tem je zanikal Trumpove namige, da je Comey sam zaprosil za večerjo s predsednikom. Trump ga na večerjo povabil na dan, ko je bil Comey zmenjen s soprogo: »Ko zdaj gledam nazaj ... rad preživljam čas s svojo ženo, želim si, da bi bil tisti večer z njo.«

17.42: Zaslišani Comey je povedal, da je sam vedel za številne razloge, zakaj bi se moral pravosodni minister Jeff Sessions izločiti iz ruske preiskave, še preden je to sam naredil marca letos. Dejal je, da o teh razlogih ne more javno razpravljati. Sessions se je iz preiskav, povezanih z Rusijo, izločil marca, ko je na dan prišlo, da je med kampanjo dvakrat govoril z ruskim veleposlanikom. Stike z veleposlanikom je pred kongresom, ko go ga potrjevali na položaj, zamolčal.

17.32: Med zaslišanjem se je vzdržal sodbe, ali bi lahko predsednikovo prošnjo, naj opusti preiskavo proti Flynnu, tolmačili kot oviranje pravice. »Mislim, da ni na meni, da bi ocenil ali je bil pogovor, ki sem ga imel s predsednikom, poskus oviranja. Sem pa ga dojel kot motečega, zaskrbljujočega.«

Prepričan je, da bo neodvisni tožilec Bob Mueller, ki je pristojen za rusko preiskavo FBI, ugotovil, kakšen je bil namen predsednika in ali je šlo za kaznivo dejanje.

17.24: Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je med današnjo novinarsko konferenco povedal, da v Kremlju ne posvečajo pretirane pozornosti zaslišanju Comeyja.

17.05: Na vprašanje republikanskega senatorja Marca Rubia, zakaj predsedniku ni dejal, da mu ne bi smel dejati takih navodil, je odvrnil, da je bil preveč presenečen, da predsedniku preprosto ne moreš povedati: »Gospod, tako se ne dela«.

Senator Rubio je povzel ključne točke Comeyjevega pogovora s Trumpom: bodi zvest, opusti preiskavo proti Flynnu in pa prosim, razložite Američanom, da nisem del preiskave. Rubio se je začudil, da je slednja prošnja edina, ki ni pricurljala v javnost.

17.00: Trump je med srečanjem s Comeyju dejal, da »upa«, da bo opustil preiskavo o nekdanjem svetovalcu za nacionalno varnost ZDA Michaelu Flynnu. Comey je povedal, da teh besed ni razumel kot navodil ali kot ukazal, je pa besede razumel kot usmeritev.

Flynn je imel številne stike z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom, bil je tudi v Rusiji in sedel na večerji poleg predsednika Putina, od ruskega medijskega podjetja je dobil denar, ameriški preiskovalci pa želijo izvedeti, ali je bilo kaj sodelovanja ali dogovarjanja s Flynnom in volilnim štabom Donalda Trumpa.

16.56: Senator James Risch je vprašal, ali je res, da Trump osebno ni bil pod preiskavo. Comey je potrdi in povedal, da je predsedniku to povedal ob treh različnih priložnostih.

16.49: Comey je med večerjo s Trumpom delal zapiske. Demokrat Mark Warner ga je vprašal, zakaj se je odločil za zapiske. Odvrnil je, da je šlo za kombinacijo razlogov. Povedal je, da je bil sam z novim predsednikom, da je šlo za stvari, ki so v samem jedru odgovornosti FBI, nato pa: »Bil sem zaskrbljen, da bo lagal o naravi najinega srečanja.«

16.40: Na vprašanje, koliko institucij se je znašlo na muhi ruskih hekerjev v predvolilnem času, je odvrnil, da milo rečeno na stotine, morda tisoče. Poskuse kibernetičnega posredovanja Rusije so prvič zaznali poleti 2015, pozneje pa so slišali za krajo podatkov.

16.37: Dotaknili so se tudi škandala z elektronsko pošto, ki je med volitvami »preganjal« kandidatko Hillary Clinton. Povedal je, ali bi danes ravnal kako drugače. »Po pravici povedano ne,« je odvrnil.

16.24: Na vrsti so vprašanja:

Ali imate kakšen dvom, da je Rusija poskušala vplivati na volitve: »Ne, nikakršnih«. Povedal je, da ne dvomi v to, da je ruska vlada za različnimi poskusi vplivanja na volitve.

Vas je predsednik prosil, da prekinete rusko preiskavo? »Ne, vsaj ne, da bi se zavedal«.

16.20: Odstavljeni direktor FBI James Comey je ob začetku povedal, da ga je na dan, ko so ga odpustili, presenečen, saj ga je Donald Trump le hvalil.

Povedal je, da čeprav predsednik ne potrebuje razloga za odpustitev direktorja FBI, je bil presenečen, ko so po njegovi odstavitvi povedali, da je organizacija slabo vodena, da ne deluje dobro. To je laž, je povedal. »Hočem, da Američani vedo, da je FBI poštena, močna in da je in vedno bo neodvisna.«

16.00: V ameriškem senatu se je začelo zaslišanje odstavljenega direktorja FBI Jamesa Comeyja. Zaslišanje je začel senator Mark Warner, ki je opisal ozadje razlogov za zaslišanje. Povedal je, da namen preiskave ni ponovno načeti temi o vplivanju na volitve. »Ne gre za to, kdo je zmagal in kdo izgubil, vsekakor pa ne gre za demokrate proti republikancem.« Povedal je, da so tu zato, ker je tuji nasprotnik napadel Američane tu, »na domačih tleh«.

***

Foto: Brendan Smialowski/AFP

Zaslišanje Jamesa Comeyja, nekdanjega direktorja zvezne policije FBI, ki ga je Donald Trump odpustil v začetku maja, bo danes požrlo vso medijsko pozornost v državi. Snemalci se bodo sredi noči začeli boriti za prostor v senatu, ob 16. uri po slovenskem času pa se bo začela predstava, ki si jo bo po napovedih ogledalo na milijone ljudi.

Ne samo novičarski kabelski programi, ki 24 ur na dan poskušajo ustvariti vtis napetega dogajanja, svoje sicer donosne dopoldanske programe bodo prekinili tudi veliki štirje, ABC, CBS, NBC in Fox. Larry Sabato, ki vodi središče za politiko na univerzi Virginije, ugotavlja, da je današnje dogajanje doseglo raven največjih političnih škandalov v zgodovini ZDA, od afere Watergate do poskusa odstavitve predsednika Billa Clintona. Čeprav se večina Američanov ne zmeni za prerivanje v Washingtonu in Trump kljub vsem slabim novicam še ni utrpel prehude politične škode pri svoji volilni bazi, pa naj bi dopoldne po ameriškem času utrip v državi nekoliko zastal, ko bo Comey vračal udarec predsedniku.

Že dan pred tem je v javnost prišel njegov uvodni nagovor in pokazal v najboljšem primeru povsem nepremišljenega predsednika, ki državo vodi kot vaško zidarsko podjetje, v najslabšem pokvarjenega politika, ki poskuša preprečiti policijsko preiskavo proti pomočnikom. Izjemne pozornosti ne bodo izrabile le televizije, točilnice bodo predčasno odprle svoja vrata, posebej v zahodnem delu ZDA, kjer so tri ure za Washingtonom. V irskem pubu Duffy's v prestolnici bodo stregli koktejl Covfefe, imenovan po slovitem Trumpovema tvitu, ko je predsednik očitno omagal sredi pisanja in svetu poslal črkovno zmedo. Podobno bo taverna Shaw's stregla zvarek »Comeyjevo zaslišanje covfefe«, v teksaškem Houstonu bodo ponujali koktejle »odstavitev« in »slab hombre«, zadnji je prav tako vzet iz ene od razvpitih izjav Trumpa.

Vsi pričakujejo, da predsednik ne bo sedel križem rok, ko bo Comey rušil njegov ugled, kolikor ga je še ostalo, in bodo njegovi hitri palci prek družbenega omrežja twitter v živo komentirali dogajanje. V Union Pubu v bližini zgradbe senata bodo za vsako novo čivkanje iz Bele hiše postregli z zastonj pivom ali kozarčkom žganice. Po besedah novinarke Sally Quinn bi morali razglasiti državni praznik, saj bo v času zaslišanja delo povsem zastalo. New York Times navaja primer podjetja Evergreen Partners iz New Jerseyja, kjer so preprosto preložili vse sestanke, zaposleni pa bodo sedli pred televizijske zaslone.

Šef televizijske mreže Leslie Moonves bo lahko znova izjavil, da je Trump morda slab za Ameriko, ampak izvrsten za gledanost. Točaji pa znova ugotavljajo, da je vse dobro za njihov posel, »če so stvari dobre, piješ, če so slabe, piješ, zato pa imamo alkohol«, je za spletno izdajo časnika San Francisco Chronicle dejal eden od njih.