Češki predsednik Zeman bi likvidiral medije

Iz češke predsedniške pisarne sporočajo, da se je Zeman samo šalil. Politikom in novinarjem pa ta »šala« ni smešna.

Objavljeno
15. maj 2017 21.25
China New Silk Road
Vi. V.
Vi. V.

Včeraj sta se v Pekingu na Forumu za mednarodno sodelovanje vzdolž pasu in ceste srečala ruski in češki predsednik. Miloš Zeman je Vladimirju Putinu pred množico novinarjem dejal, da je novinarjev preveč in da bi jih bilo treba likvidirati. Putin je odvrnil, da bi pomagalo že samo, če bi se njihovo število zmanjšalo. Ker je njun pogovor posnel televizijski mikrofon, je Zemanova izjava pristala na družbenih omrežjih, poroča AP.

 


 

Zemanova izjava je med politiki sprožila zgražanje. Češki zunanji minister Lubomir Zaoralek, kulturni minister Daniel Herman in premier Bohuslav Sobotka so predsednikovo izjavo označili za neprimerno. Evropski poslanec Pavel Telicka je celo dejal, da si Zeman s takšnim incidentom ne zasluži zmage na naslednjih volitvah.

Zemanovi konflikti z mediji segajo že kakšnih 15 let nazaj, ko je bil še premier. Leta 2001 je grozil, da bo uničil medij, ki je njegovo vlado označil za netransparentno in koruptivno. Ko je bil leta 2013 izvoljen za predsednika, je prvi dan predsedniške funkcije napadel državne medije, češ da manipulirajo z ljudmi in jim perejo možgane, dodaja AP.