Chelsea Manning bo drugi teden odšla na svobodo

Ameriški vojak, obsojen, ker je Wikileaksu izročil na stotisoče zaupnih dokumentov, se je zahvalil Baracku Obami.

Objavljeno
10. maj 2017 14.39
Manning WikiLeaks
Mo. B.
Mo. B.

Chelsea Manning, ki ji je bilo pred spremembo spola ime Bradley Manning, bo prihodnji teden po pomilostitvi nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame odšla na svobodo. V prvi izjavi za javnost se je zahvalila nekdanjemu predsedniku za pomilostitev in napovedala, da bo svojo izkušnjo izkoristila za pomoč drugim.

»Prvič vidim zase, kot Chelsea, prihodnost. Lahko si predstavljam, da bom preživela in naposled v zunanjem svetu zaživela kot oseba, kakršna dejansko sem. Svoboda je bila nekaj, o čemer sem sanjala, a si je nikoli nisem drznila v celoti predstavljati,« je zapisala v javnem pismu.

Sporočila je, da jo je podpora transseksualnih navdahnila, da svojim delom naredi svet boljši za druge.

Ameriški vojak, ki je opravljal delo obveščevalnega analitika, je bil obsojen leta 2013. Razlog je bila izročitev več kot 700.000 tajnih dokumentov žvižgaški spletni strani Wikileaks, ki jo je ustanovil Julian Assange. Manningova je v vojaškem zaporu v Fort Leavenworthu odslužila sedem let od 35-letne dosojene zaporne kazni. Tik pred iztekom mandata je ameriški predsednik Barack Obama odobril prošnjo za pomilostitev in s tem omogočil predčasno osvoboditev. Zapor bo zapustila predvidoma 17. maja.

Manningova je bila pred vojaškim sodiščem obsojena v 20 točkah obtožnici, tudi zaradi kršenja zakona o vohunjenju, kraje in računalniške prevare. Niso pa je obsodili zaradi najbolj resne obtožbe − pomoči sovražniku. Obsojena je izročitev tajnih dokumentov priznala, saj da je hotela razkriti brezbrižnost ameriške vojske do posledic vojne za civiliste. Pri tem je zatrdila, da se ji ni zdelo, da bi lahko razkriti dokumenti škodili ZDA.

Kritični do njenega dejanja poudarjajo, da je kljub temu, da tega morda ni nameravala, škodila ZDA. Z razkritjem dokumentov je menda ogrozila nekaj ljudi, ki jih je moral State Department preseliti na varno. Zaradi sramotnih razkritij vsebine diplomatskih depeš pa so morali nekaj veleposlanikov premestiti ali odpoklicati.