Chelsea Manning po sedmih letih zapustila zapor

Bradley Manning je z vojaških obveščevalnih računalnikov snel zaupne dokumente in jih predal Wikileaksu.

Objavljeno
17. maj 2017 09.11
Manning WikiLeaks
Š. P., STA
Š. P., STA
Washington − Vojakinja Chelsea Manning, ki je bila leta 2013 kot vojak Bradley Manning obsojena na 35 let zapora zaradi izročitve zaupnih dokumentov State Departmenta in Pentagona Wikileaksu, je danes po sedmih letih odslužene kazni zapustila vojaški zapor Fort Leavenworth v Kansasu. Zasluga gre bivšemu predsedniku Baracku Obami, ki ji je znižal kazen.

Poveljstvo kopenske vojske ZDA je sporočilo, da Chelsea Manning sicer ostaja v aktivni vojaški službi, vendar bo ta neplačana, dokler se ne konča njena pritožba na obsodbo. Prav tako je ne bodo poslali na teren in bo ohranila brezplačno vojaško zdravstveno zavarovanje.

To je pomembno, ker se je Bradley Manning odločil, da spremeni spol in postane Chelsea Manning in nadaljuje hormonsko terapijo. Fizične operacije spola še ni bilo, če sploh kdaj bo.


Bradley Manning. Foto: Patrick Semansky/AP

Chelsea Manning je pred izpustitvijo iz zapora izrazila veselje nad prihajajočo svobodo, ki jo bo lahko doživljala s sorodniki in prijatelji. Najbolj pa jo veseli, da bo konec prisilnega striženja las na maksimalno dovoljeno dolžino petih centimetrov.

29-letna Chelsea Manning ostaja v moškem delu zapora Fort Leavenworth, kjer veljajo določena pravila. Doslej je dvakrat poskusila storiti samomor zaradi ostrih pogojev in pogostega kaznovanja z bivanjem v samici, proti čemur se je borila tudi z gladovno stavko.

Podpore na prostosti ji ne bo manjkalo, menda pa namerava postati aktivistka za pravice ameriških transseksualcev. Med podporniki so tudi nasprotniki vladnega nadzora nad državljani v imenu vojne proti terorizmu, uradno pa jo zastopa Ameriška zveza državljanskih svoboščin (ACLU).