Ciklon Hudhud na vzhodu Indije za seboj pustil razdejanje

Padlo drevje in porušene stavbe so pod seboj pokopali najmanj 17 ljudi, med njimi tudi leto dni starega dojenčka.

Objavljeno
13. oktober 2014 13.22
TOPSHOTS-INDIA-WEATHER-CYCLONE-WINDSTORMS
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

New Delhi − Jugovzhod Indije se dan po pustošenju ciklona Hudhud, ki je s seboj prinesel močno deževje in silovit veter – tudi do 200 kilometrov na uro –, poskuša znova postaviti na noge. Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 17 ljudi, med njimi tudi leto dni star dojenček iz pristaniškega mesta Visakhapatnam, kjer se je ciklon včeraj najhuje razbesnel.

»Ni ne elektrike, ne vode in ne mleka /.../ Priti ne moremo niti do goriva. Ne moremo voziti po cestah. Težko bi bilo preživeti že en sam dan,« je za Press Trust of India povedal eden od prebivalcev dvomilijonskega mesta. Silovit veter je v Visakhapatnamu odkrival hiše, ruval drevje in trgal električno napeljavo. Ceste so večinoma še vedno neprevozne, močno poškodovana sta tudi tamkajšnje letališče in železnica.

Kljub veliki gmotni škodi so oblasti v zveznih državah Andra Paradeš in Orisa zadovoljne, da ciklon ni zahteval več življenj. »Vladi je število žrtev uspelo zmanjšati s preventivnimi ukrepi,« je povedal predstavnik oblasti države Andra Paradeš N. Chandrababu Naidu. Pred prihodom ciklona se je v 223 evakuacijskih centrov umaknilo 350.000 ljudi. »Ljudje so dosledno upoštevali naša opozorila pred ciklonom, na cestah je bilo komaj kaj prometa,« pa je povedal predstavnik oblasti v Orisi P. K. Mohapatra.

Čeprav je ciklon Hudhud danes že nekoliko oslabel – veter piha s hitrostjo med 50 in 70 kilometri na uro –, se v vsaj štirih indijskih državah zaradi močnega deževja pripravljajo na morebitne poplave. Na terenu je 24 reševalnih in 155 zdravstvenih ekip, na pomoč je priskočila tudi vojska. Mnogi, ki so se zatekli v evakuacijske centre, so se kljub temu že vrnili domov.